Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria respinge ultimatumul Rusiei privind expulzarea celor 70 de diplomați ruși: „E inacceptabil”

Premierul destituit al Bulgariei, Kiril Petkov, a respins ultimatumul Rusiei privind anularea „până la prânz” a deciziei de a expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus, comportament pe care îl consideră „inacceptabil”.

„Nu o să permitem Bulgariei să se îndrepte într-o direcție greșită. [...] Nu o să permitem diplomaților străini să dea ultimatumuri statului Bulgar (să ne conformăm cu cererile lor) până la prânz”, a precizat Petkov într-o declarație video, citată de Radio Free Europe.

Declarațiile lui Petkov vin ulterior unei note diplomatice trimise ieri de ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, care conținea o amenințare cu privire la închiderea Ambasadei Rusiei de la Sofia, dacă guvernul bulgar nu revenea asupra deciziei de a-i expulza pe membrii diplomației ruse până astăzi, 1 iulie, la prânz.

Comportamentul Rusiei e „inacceptabil”, susține premierul destituit.

La începutul acestei săptămâni, guvernul de la Sofia anunța expulzarea a 70 de diplomați ruși, pe motiv că aceștia au încălcat „protocolul diplomatic”.

„Serviciile noastre i-au identificat ca fiind persoane care acţionau împotriva intereselor noastre”, a explicat premierul destituit al Bulgariei, Kiril Petkov, marți.

Bulgaria are parte, în prezent, de noi tulburări politice, după ce parlamentarii bulgar au votat, săptămâna trecută, în favoarea unei moțiuni de cenzură pentru demiterea premierului reformist Kiril Petkov. Moțiunea a trecut cu 123 de voturi „pentru demitere” și 116 „împotrivă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE