Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Buget record pentru Ministerul Apărării. Educația primește bani în plus, dar nu ajunge la 6% din PIB

Ministerul Apărării va primi un buget record anul viitor, care ajunge la 2,5% din PIB. Bani în plus față de anul acesta primesc Ministerul Educației și Ministerul Muncii. Ministerul Finanțelor publică astăzi bugetul pe anul viitor.

Guvernul ar trebui să îl adopte joi și va ajunge în Parlament până la finalul săptămânii, a promis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Printre ministerele care vor primi mai mulți bani în 2023 se numără cel al Apărării, în contextul războiului din Ucraina și a nevoii de a întări flancul estic al NATO. Astfel că, anul viitor Bugetul Apărării va fi unul record, fiind cel mai mare din istoria post-decembristă. Va beneficia de aproape 13 miliarde de lei în plus, de la 26 de miliarde de lei în 2022, adică 2% din PIB la aproape 39 de miliarde de lei anul viitor, adică 2,5 % din PIB.

Bugetul Transporturilor ar urma să crească la peste 23 miliarde de lei

Dacă ministerul Sănătății nu va primi mai mulți bani decât în 2022 și va rămâne în jurul a 23 miliarde de lei, Educația va primi cu 7 miliarde de lei în plus anul viitor, iar bugetul acestui minister ajunge la 37 de miliarde de lei în 2023.

Printre ministerele care câștigă se află și cel al Transporturilor. Bugetul ar urma să crească la peste 23 miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult decât anul acesta.

Chiar dacă sumele sunt mai mari pentru multe ministere, trebuie luată în calcul și inflația care, potrivit Băncii Naționale, va fi în jurul a 16% la început de 2023.

Chiar dacă sumele sunt mai mari pentru multe ministere, trebuie luată în calcul și inflația care, potrivit Băncii Naționale, va fi în jurul a 16% la început de 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE