Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștenii riscă să rămână în frig la iarnă. Primăria Capitalei are datorii de 80 de milioane de euro la Termoenergetica

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire riscă să rămână fără căldură la iarnă. Compania Termoenergetica a ajuns în pragul insolvenței, din cauza datoriilor de peste 80 de milioane de euro pe care Primăria Capitalei le are la firma de termoficare.

Termoenergetica a avertizat că intrarea în insolvență ar putea avea loc în curând, dacă Primăria Capitalei nu plătește restanțele făcute de-a lungul anilor.

Reprezentanții companiei au anunțat că există riscul unor proceduri de executare silită, iar ANAF ar putea să pună poprire pe conturile firmei.

Locatarii din peste 550.000 de apartamente din Capitală ar putea avea de suferit, la iarnă, din cauza frigului din locuințe.

Care este soluția pentru plata datoriilor, a explicat pentru Euronews România, Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

„Este foarte important să ajungem cu datoriile la zi, pentru că urmează o iarnă cu un preț al gazului ridicat, iar aceste datorii care se rostogolesc pun presiune asupra sistemului în ansamblu. Este nevoie de un împrumut al primăriei municipiului București, astfel încât să putem intra în normalitate financiară cu plățile. Primăria are intenția de a accesa acest împrumut. Este important ca ministerul finanțelor și Guvernul să ridice plafonul de îndatorare ca să poată accesa acest împrumut - în acest moment nu-l poate accesa. Aceste datorii au ca bază, în primul rând, gazul aferent lunilor precedente. Cred că soluția va fi găsită în următoarea perioadă astfel încât cele 600.000 de apartamente care depind de acest sistem să nu aibă probleme. Acest sistem are pierderi mari în care se pierd banii tuturor”, a spus Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica.

Compania a fost înființată în urmă cu trei ani, după ce RADET a intrat în faliment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE