Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brazii în ghiveci, tendința de Crăciun în 2022. Cât costă și care este secretul pentru a le prelungi viața cât mai mult

Publicat de: Euronews

Cu o lună înainte de Crăciun, pe piață au apărut și primii brazi. Costă între 15 și 35 de lei, dacă îl cumpărați direct de pe plantațiile Romsilva, dar în piețe și magazine sunt ceva mai scumpi, pentru că se adaugă costurile cu transportul, depozitarea și, desigur, adaosul comerciantului.

Avem și o veste îmbucurătoare: tendința anului acesta sunt brazii în ghiveci, ce pot fi replantați după Sărbători.

Romsilva scoate la vânzare, anul acesta, 30.000 de pomi de Crăciun

Romsilva scoate la vânzare, anul acesta, 30.000 de pomi de Crăciun. La poarta pepinierei prețul a rămas același ca anul trecut. Pornește de la 15 lei pentru un molid și 25-30 de lei pentru un brad. La ghiveci prețul este ceva mai mare, între 100 și 200 de lei.

Bogdan Boghean, reprezentant Regia Națională a Pădurilor Romsilva: „Tendința este de a se îndrepta spre brazi în ghivece sau cu rădăcini protejate cu balot, ulterior pentru a-l transplanta sau de a-l pune în curte.”

Unii dintre brazi au fost plantați în urmă cu doi ani. Vor putea fi vânduți cel mai devreme peste cinci ani, având în vedere că se înalță cu aproximativ 10 - 20 de centimetri pe an.

Așadar, ori de câte ori cumpărați un brad natural trebuie să țineți minte că a avut nevoie de cel puțin 10 ani pentru a ajunge la o înălțime de un metru și jumătate.

Aproximativ o treime din brazi sunt cu rădăcini și pot fi plantați

Aproximativ o treime din brazii scoși la vânzare de Romsilva sunt cu rădăcini și pot fi plantați în grădină, după Sărbători. Secretul este să nu-i ținem prea mult timp în casă și să nu-i mutăm afară când e ger.

Florian Băncilă, inginer silvic: „Nu trebuie așezat lângă surse de căldură, calorifere, sobă, să aibă lumină și pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed. Trebuie să așteptăm, dacă avem perioade prea geroase, să prindem temperaturi pozitive, un pic de soare.”

În magazine, brazii aduși din Olanda sau Germania le fac deja concurență celor românești.

Costel Baicu, reprezentant magazin: „Anul acesta, cei mai ieftini brazi ar fi la un metru înălțime, la prețul de 46.90.”

Ca să prelungiți cât mai mult viața bradului de Crăciun, puteți apela la un truc. Într-un vas puneți apă cu puțin zahăr. Oamenii de știință au demonstrat că astfel pomul va rămâne mai mult timp verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE