Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente puternice în Harkov și Odesa. Mai mulți oameni au fost uciși

Cel puțin patru oameni au murit, iar aproape 30 au fost răniți în urma bombardamentelor armatei ruse asupra orașelor Harkov și Odesa din Ucraina. Au fost lovite mai multe obiective de infrastructură, dar și depozite de mărfuri. În urma atacurilor au izbucnit mai multe incendii puternice.

Nori negri de fum au acoperit orașul Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina. Localitatea este bombardată aproape zilnic, iar autoritățile de la Kiev spun că nu dispun de suficiente sisteme antiaeriene pentru a o apăra de atacurile rușilor.

Locuitorii, obișnuiți cu atacurile

Bărbat: „Stăteam în pat și am auzit o bubuitură. Au urmat a doua și a treia explozie. Asta a fost tot. Mă rog la Domnul Dumnezeu ca să-i alunge pe toți acești asiatici și moscali.”

Femeie: „Este foarte trist să privesc toate astea. Îmi voi aminti de copilăria mea doar că au fost explozii, bombardamente, nu este frumos. În fiecare zi îmi vine să plâng. Ucrainenii și locuitorii din Harkov sunt deja obișnuiți cu asta.”

Atacuri cu rachete au fost și la Odesa, principalul oraș-port de la Marea Neagră. Un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de mărfuri. Armata rusă atacă frecvent zona portuară în încercarea de a bloca livrările maritime de mărfuri către Ucraina, dar și exporturile din țara invadată. Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacurile, dar a menționat că au fost vizate doar ținte militare.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt Ministerul rus al Apărării: „În perioada 11-17 mai, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat 28 de atacuri mixte cu arme de înaltă precizie și drone, în urma cărora au fost lovite posturi de comandă, infrastructura aerodromurilor militare, sisteme de apărare aeriană, arsenale, depozite petroliere ale armatei ucrainene, precum și ateliere de producție și depozitare pentru drone maritime și aeriene.”

Armata rusă a mai anunțat că, în ultimele nouă zile, a reușit să ocupe 12 localități din regiunea Harkov. Săptămâna trecută trupele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunea ucraineană care se învecinează cu Federația Rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE