Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bolnavii de cancer dau în judecată Ministerul Sănătății. Normele pentru Planul Național ar fi trebuit să se aplice de la 1 iulie

Ministerul Sănătății se confruntă cu proteste în lanț. După cel al medicilor stomatologi și a angajaților din Sănătate au ieșit în stradă și bolnavii de cancer. Sunt nemulțumiți de lipsa normelor de aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului, care ar fi trebuit să fie adoptate la 1 iulie. Zilnic, 153 de oameni mor din cauza cancerului, potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

Actuali și foști pacienți oncologici au îndurat temperaturile ridicate, pentru a protesta în fața Ministerului Sănătății. Sunt determinați să dea în judecată autoritățile, pentru că amână adoptarea normelor de punere în aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului. 

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: ”Planul nostru este foarte bun, e acceptat de Uniunea Europeană. O țară vecină chiar a cerut planul nostru, să-l implementeze.” 

Alexandru Rafila, Ministerul Sănătății: ”Nu este suficient să ai un plan. Trebuie să poți să-l și aplici. Acest proiect de ordonanță reglementează modul de finanțare a acestor activități, inclusiv, cele care finanțează medicina personalizată. Nu era permis acest lucru în legea aprobată de Parlament.”  

Un proiect de ordonanță care aduce modificări Planului Național de Combatere a Cancerului este în transparență decizională. După protest, reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer au spus că vor veni și ei cu anumite amendamente. Planul prevede, printre altele, crearea unui fond care ar oferi pacienților oncologici accesul la cele mai noi tratamente, consiliere psihologică și un plan nutrițional care să țină cont de fiecare stadiu al tratamentului.

 ”În ziua de astăzi este foarte greu, pentru că noi trebuie să facem în fiecare an diferite investigații, ecografii, tot felul. Și le facem pe banii noștri, iar pensia noastră este foarte mică. Și nimeni nu ne ajută, nimeni nu ne bagă în seamă”, spune o bătrână participantă la protest.

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat în ianuarie, anul trecut, iar în noiembrie, Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. La începutul lunii, normele de aplicare a Planului trebuiau să intre în vigoare. Cu doar o lună înainte însă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat un nou plan anti-cancer, spunând că cel existent are mici disfuncționalități. Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în România sunt peste jumătate de milion de pacienți oncologici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE