Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloomberg: Europa, amenințată de versiunea estică a Brexit-ului. Când a apărut conceptul de ”Huxit” și care sunt nemulțumirile maghiarilor

Șefului guvernului ungar Viktor Orban îi place să dea vina pe Uniunea Europeană pentru orice, iar îngrijorarea este din ce în ce mai mare în ceea ce privește o scădere bruscă a sprijinului public pentru blocul comunitar, potrivit Bloomberg.

O campanie pentru susținerea Europei apare tot mai des în stațiile de tramvai din Budapesta unde apare mesajul ”De ce ne-am mulțumi cu mai puțin?”, iar cetățenii maghiari sunt sfătuiți să aleagă abordarea europeană.

Astfel, această inițiativă arată evoluțiile îngrijorătoare în țara fostă comunistă care a devenit cel mai mare test al integrității Uniunii Europene. Ultimele sondaje arată că maghiarii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre est. Riscul este că o scădere a sprijinului popular pentru UE ar putea slăbi cea mai importantă balustradă de protecție împotriva conducerii autointitulate iliberale a lui Orban.

Cel mai recent sondaj semestrial Eurobarometru realizat de UE a înregistrat o scădere de 12 puncte procentuale a sprijinului pentru blocul comunitar, cea mai mare scădere dintre cei 27 de membri ai săi.

O analiză cu privire larelațiile cu alte țări pentru ziarul de centru-stânga Nepszava a constatat că majoritatea susținătorilor lui Orban - de departe cea mai mare grupare politică – îi agrează mai mult pe ruși și chinezi și mai puțin pe americani și ucraineni. În schimb, rușii au fost cei mai puțin populari în rândul populației în general, potrivit rezultatelor publicate la 17 aprilie.

"Acest lucru este extrem de semnificativ și înfricoșător, având în vedere cât de repede se schimbă atitudinile. Este uimitor cât de eficient a fost Orban în distrugerea atitudinii proeuropene a Ungariei", a declarat Daniel Hegedus, cercetător la German Marshall Fund din Berlin.

Victor Orban a negat cu vehemență ideea că ar intenționa să scoată Ungaria din UE. Plecarea nu ar avea sens, a spus el, având în vedere cât de dependent este statul maghiar de blocul comunitar.

Conceptul de „Huxit” a apărut încă din pandemia Covid

Executivul maghiar a adus în discuție ideea de "Huxit" în timpul pandemiei COVID, când ministrul de Finanțe, Mihaly Varga, a declarat că apartenența la UE ar putea fi "aruncată într-o nouă perspectivă" odată ce Ungaria va deveni un contribuabil net la bugetul blocului, ceea ce, potrivit acestuia, s-ar putea întâmpla până în 2030. Hegedus a numit acest lucru un "balon de testare" pentru a evalua opinia publică cu privire la aderare.

De atunci, Orban a atacat UE pentru că Bruxellesul a încercat să-l pună la colț din punct de vedere financiar, în timp ce economia și moneda națională s-au prăbușit. Zeci de posturi de radio și televiziune, ziare și site-uri web controlate de Orban distribuie versiunea potrivit căreia sprijinul acordat de UE Ucrainei dăunează Ungariei.

Orban a declarat la 31 martie că oamenii ar putea începe să pună la îndoială "întreaga existență" a UE pentru sprijinul acordat Ucrainei. Două săptămâni mai târziu, el a declarat că retragerea ajutorului ar pune capăt războiului.

"Ungaria nu a reușit niciodată să internalizeze cu adevărat valorile UE, a fost vorba cu adevărat despre bani. Acum, că banii nu mai curg, adăugați la asta propaganda, iar cele două împreună au un efect puternic", a declarat Agnes Urban, director al Mertek Media Monitor, un organism de supraveghere a presei din Budapesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE