Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu oferă Italiei gaz natural și vrea ca Roma să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului

Publicat de: Euronews

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care începe joi o vizită în Italia, a declarat că doreşte intensificarea relaţiilor comerciale cu Roma, propunând ca Israelul să aprovizioneze Italia cu gaz natural, transmite Reuters.

"Aş dori să văd mai multă cooperare economică (între Israel şi Italia - n.red.). Cred că o relaţie mai apropiată cu companiile voastre va fi pozitivă pentru ambele părţi", a afirmat Netanyahu într-un interviu pentru cotidianul La Repubblica, publicat joi.

Gazul natural al Israelului ar putea sprijini creșterea economică a Italiei

"Şi apoi este chestiunea gazului natural: noi avem foarte mult şi aş dori să discut cum să-l aducem în Italia pentru a vă sprijini creşterea economică", a adăugat Netanyahu.

În acelaşi interviu, el a spus că o va ruga pe şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, ca Roma să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului.

Italia ar trebui să recunoască Ierusalimul drept capitală într-un gest similar celui făcut de SUA

"Consider că a venit timpul ca Roma să recunoască Ierusalimul drept capitală ancestrală a poporului evreu de 3.000 de ani, aşa cum au făcut Statele Unite într-un gest de mare prietenie", a spus Netanyahu.

Italia caută să înlocuiască importurile de energie din Rusia de când aceasta a declanşat invazia în Ucraina anul trecut.

În iunie 2022, Israelul şi Egiptul au semnat un acord cu Uniunea Europeană destinat să crească exporturile de gaz natural spre Europa.

În noiembrie, Israelul a semnat de asemenea un acord preliminar cu companiile franceză TotalEnergies şi italiană Eni, care le permite acestora să înceapă prospecţiunile pentru gaz natural în cadrul acordului istoric cu Libanul de delimitare a frontierei maritime.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE