Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia vrea să furnizeze Ucrainei rachete, mitraliere, muniţie, vehicule blindate. Pachetul de ajutor militar se ridică la 92 de milioane de euro

Publicat de: Mirabela Vasile

Guvernul federal al Belgiei a decis vineri să trimită Ucrainei un pachet de ajutor militar de 92 de milioane de euro, care va include vehicule și camioane vechi ale armatei, mii de mitraliere și zeci de rachete antitanc.

„Este cel mai mare pachet militar de ajutor pe care l-a decis țara noastră până acum, deoarece este combinat cu pachetul de ajutor anterior de 146 de milioane de euro care include combustibil și muniție, dar și tunuri antitanc și mitraliere”, a declarat prim-minstrul Alexander De Croo, vineri în timpul unei conferințe de presă.

Până în prezent, livrările belgiene către Ucraina au constat în principal în echipamente de protecție și arme distribuite într-o măsură mai mică.

Mișcarea vine după ce Germania a anunțat recent că își va trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina, în timp ce SUA își vor trimite Abrams, iar britanicii își vor trimite Challenger-urile. Belgia, însă, nu are nicio intenție să urmeze exemplul , deoarece armata nu mai are tancuri Leopard din 2014.

Totuși, ministrul Apărării Ludovine Dedonder a insistat la aceeași conferință de presă că Belgia trebuie să continue să ajute Ucraina în orice mod poate, potrivit bursellestime.

„Nu putem permite președintelui rus Vladimir Putin să invadeze o țară vecină. Poporul Ucrainei are nevoie de sprijinul nostru pentru a se apăra”.

Armele provin parțial din stocul existent al Belgiei, în timp ce o altă parte a fost achiziționată, a explicat Dedonder, adăugând că nu va oferi alte detalii despre tipul specific de arme pe care Belgia le va furniza.

„Sunt conștientă de faptul că alte țări comunică în acest sens, dar noi nu vom face acest lucru. Oricine o face, se joacă cu considerentele noastre de securitate”.

Armata belgiană va livra și jeep-uri și camioane în Ucraina.

„Toate aceste vehicule sunt operaționale sau vor fi supuse reparațiilor necesare înainte de livrare. Această livrare va începe foarte curând."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE