Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belgia cere sancțiuni dure pentru Ungaria. Ministrul belgian de externe vrea ca UE să suspende dreptul de vot al Budapestei

Ungariei i-ar putea fi suspendat dreptul de vot în instituțiile Uniunii Europene, propune Belgia. Țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene ar putea cere acest lucru din cauza atitudinii Budapestei de opozant etern la proiectele comunitare majore.

Ungaria urmează să preia de luna viitoare președinția europeană.

Retragerea dreptului de vot pentru Ungaria este necesară în condițiile în care Budapesta „adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacțională, de blocare și de veto”, spune ministrul belgian de externe într-un interviu pentru Politico.

Ce este ”opțiunea nucleară”

Măsura de suspendare a dreptului de vot, numită și „opțiunea nucleară”, poate fi utilizată în cazul în care o țară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului comunitar.

Aceasta ar fi cea mai gravă sancțiune politică pe care Uniunea o impune unui stat membru.

Mai multe țări europene sunt nemulțumite de atitudinea Budapestei, care s-a opus în repetate rânduri aplicării unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE