Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Partidul lui Viktor Orban a boicotat o dezbatere parlamentară despre spionajul rus

Partidul lui Viktor Orban, aflat la guvernare în Ungaria, a boicotat vineri seara o sesiune parlamentară extraordinară convocată de opoziţie pe tema atacurilor cibernetice ruse pe care guvernul le-a minimalizat.

"Scandalul nu este că hackerii ruşi au atacat Ungaria, ci că guvernul nu a avut nicio reacţie", a declarat pentru AFP parlamentarul de opoziţie Bence Tordai.

"El rămâne tăcut atunci când secretele maghiare şi cele ale aliaţilor noştri din Uniunea Europeană şi NATO sunt luate de spionii ruşi", a adăugat el.

Într-o declaraţie trimisă AFP, partidul FIDESZ al lui Viktor Orban a precizat că "iniţiativa stângii" este o "farsă" şi că, prin urmare, "nu va participa la sesiune".

Formaţiunea politică a calificat drept "minciuni de campanie electorală" informaţiile care au apărut în presă înainte de alegerile parlamentare din 2022 şi care vorbeau despre faptul că sistemele Ministerului Afacerilor Externe au fost infiltrate cu un an mai devreme de serviciile ruse.

Atacuri ale hackerilor ruși

Dar, la mijlocul lunii mai, site-ul de ştiri 444 l-a confruntat din nou pe ministrul de externe Peter Szijjarto cu un raport al serviciilor secrete maghiare pe care l-a obţinut, care documenta daunele cauzate de atacurile hackerilor.

Conform documentului, "peste 4.000 de staţii de lucru şi peste 930 de servere au fost compromise" de grupurile APT 28 al GRU şi APT 29 al FSB, serviciile ruse de informaţii.

Săptămâna trecută, liderul naţionalist Viktor Orban a încercat să minimalizeze amploarea operaţiunii de hacking.

"Încercarea de a accesa datele altor persoane este o rutină zilnică pentru fiecare stat, iar Ungaria nu face excepţie", a spus el, în contextul în care este singurul lider din UE care a menţinut un nivel ridicat de cooperare cu Moscova, în ciuda invaziei ruse din Ucraina.

"De la nord la sud, de la est la vest, există încercări constante de intruziune", a declarat el tabloidului Blikk.

Guvernul a insistat că "nicio informaţie confidenţială" nu a "căzut în mâinile vreunui străin" şi că atacul "nu a dat roade".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE