Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atleta Caster Semenya a câştigat apelul la CEDO cu privire la încălcarea drepturilor omului

Caster Semenya (32 de ani) a obținut o victorie importantă la CEDO. Atleta sud-africană a fost împiedicată să participe la anumite competiții pentru că a refuzat un tratament de reducere a testosteronului. Ea a considerat că este discriminată, iar CEDO i-a dat dreptate.

"S-a constatat o încălcare a interzicerii discriminării, împreună cu dreptul la respectarea vieții private, precum și o încălcare a dreptului la o cale de atac efectivă. (...) Reclamantei nu i s-au oferit suficiente garanții instituționale și procedurale în Elveția pentru a-i permite să-i fie examinate plângerile în mod eficient, mai ales că acestea vizau afirmații fundamentate și credibile de discriminare ca urmare a nivelului său crescut de testosteron, cauzat de diferențe de dezvoltare sexuală (DSD)", se arată în decizia CEDO.

CEDO i-a dat câștig de cauză atletei Caster Semenya

Semenya este hiperandrogenă, ceea ce înseamnă că nivelul său de testosteron este mai ridicat, în mod natural, decât de obicei. Iar multă lume a considerat că acest aspect ar putea să o favorizeze în competiții. Din cauza acestor regulamente, ea nu a putut să-și apere titlurile câștigate. Potrivit regulamentului, ea trebuia să ia medicamente care reduc testosteronul. Astfel, i s-ar fi permis să concureze la nivel internațional. Însă ea a refuzat să o facă.

În aprilie 2019, Semenya a pierdut un apel la Curtea de Arbitraj Sportiv. Iar în septembrie 2020, a mai pierdut un apel făcut la Curtea Supremă Elvețiană, care confirmase o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care, la rându-i, a validat un regulament emis de Federaţia Internaţională de Atletism.

În cele din urmă, ea a mers la CEDO în februarie 2021, iar acum a primit rezultatul.

Semenya este triplă campioană mondială în proba de 800 de metri și dublă campioană olimpică la aceeași probă.

Cu toate acestea, decizie actuală a CEDO nu invalidează regulamentul World Athletics şi nu deschide posibilitatea ca Semenya să participe la proba de 800 m fără tratament, notează L’Equipe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE