Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atenționare de călătorie în minivacanța de Sfânta Maria. Aglomerații mari pentru turiștii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia

Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie. Dacă vă numărați printre românii care vor să își petreacă minivacanța de Sfânta Maria în Bulgaria, Grecia sau Turcia, ați face bine să fiți cu ochii pe starea drumurilor și pe aglomerație.

Va fi trafic intens, cu timpi mari de așteptare, în acest weekend, la punctele de trecere a frontierei spre aceste destinații.

Autoritățile îi sfătuiesc pe români să folosească toate punctele de trecere disponibile: spre Bulgaria sunt 10 deschise, spre Grecia din Bulgaria sunt 6 puncte disponibile, iar spre Turcia din Bulgaria sunt deschise 3 puncte.

Potrivit poliției de frontieră, numărul lucrătorilor a fost suplimentat la 3.900, iar la punctele Nădlac 2 și Giurgiu există voluntari și paramedici pregătiți să ajute.

Vreme extremă în Europa

Vremea extremă care afectează întreaga Europă a provocat inundaţii record, sute de alunecări de teren, un nou val de caniculă, precum şi incendii de vegetaţie, informează DPA.

Şase decese au fost înregistrate după ce echipele de salvatori s-au luptat luni cu vremea severă în Slovenia, Austria şi Croaţia.

Inundaţiile devastatoare din Slovenia au afectat două treimi din cei 2,1 milioane de locuitori ai ţării şi au determinat trimiterea unor ajutoare internaţionale, au precizat autorităţile.

Inundaţiile şi alunecările de teren au provocat pagube enorme, au dus la evacuarea unor sate, iar drumuri şi trenuri au fost acoperite de ape.

În Croaţia, autorităţile au înregistrat niveluri ridicate ale apelor, iar drumuri, terenuri agricole şi localităţi au fost inundate, potrivit televiziune croate HRT.

Starea de urgenţă a fost declarată în mai multe regiuni din ţară. Avarierea clădirilor rezidenţiale a fost preîntâmpinată după ce au fost construite baraje temporare din saci de nisip.

În toate aceste trei ţări se aşteaptă o ameliorare a situaţiei după ce luni nivelurile apelor erau în scădere, potrivit autorităţilor.

În Republica Cehă, ploile torenţiale se mai domoliseră luni. În ţara vecină Slovacia însă, ploaia a continuat şi luni şi mai multe râuri, printre care Poprad, erau în pericol de a se revărsa.

Serviciul meteo din Germania a prognozat o furtună puternică pentru luni şi marţi în regiunea Mării Baltice. Statele baltice au fost afectate de o furtună puternică însoţită de vânturi intense şi de grindină.

Intemperiile au avariat clădiri şi vehicule, iar copaci au fost smulşi din rădăcini în Estonia, Letonia şi Lituania.

Între timp, Spania se confruntă cu un al patrulea val de caniculă din această vară, aşteptat să continue cel puţin până joi şi care reprezintă un risc crescut de incendii forestiere, a precizat luni serviciul AEMET.

Portugalia s-a confruntat de asemenea cu mai multe incendii. Cel mai devastator a distrus circa 7.000 de hectare, echivalentul unei suprafeţe de peste 10.000 de terenuri de fotbal, în districtele Castelo Branco şi Proença-a-Nova, situate în centrul ţării, pe perioada weekendului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE