Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat înainte de startul Cupei Mondiale feminine de fotbal. Două persoane au murit

Orașul Auckland, din Noua Zeelandă, a fost scena unei tragedii cu puțin timp înainte de meciul de debut al Cupei Mondiale feminine de fotbal, care a avut loc în această metropolă. O persoană a deschis focul cu o pușcă cu alice, la un șantier dintr-un district central aglomerat, cu multe clădiri de birouri, în apropierea hotelului unde erau cazate naționala Norvegiei și alte delegații.

Două persoane au fost ucise și șase au fost rănite.

O persoană a deschis focul pe un șantier din Auckland, Noua Zeelandă

Poliția a fost informată că atacatorul se plimba prin interiorul șantierului și trăgea focuri de armă. Trupele SWAT au intervenit în câteva minute, moment în care atacatorul s-a baricadat în puțul unui lift, de la etajul al treilea, acolo unde a fost împușcat mortal în scurt timp, conform BBC, după ce a tras în direcția trupelor speciale. Alte surse susțin că este posibil ca el să se fi sinucis. Un polițist a fost rănit.

Atacatorul a fost identificat drept Matu Tangi Matua Reid, în vârstă de 24 de ani, care era cunoscut cu antecedente violente în familie și cu probleme psihice. El era supus unui ordin de detenție la domiciliu, însă primise o excepție pentru a se putea deplasa la serviciu. Acesta lucrase, nu cu mult timp în urmă, chiar la acel șantier.

Atacatorul nu avea permis port-armă, iar autoritățile fac acum verificări pentru a afla cum a ajuns acea armă puternică în posesia lui, în ciuda legilor stricte din Noua Zeelandă. Din 2019, la scurt timp după un atentat în care au fost ucise 51 de persoane la două moschei, în această țară au fost interzise armele de asalt în rândurile populației.

"Nu-mi amintesc să se fi întâmplat vreodată așa ceva în frumosul nostru oraș. Evenimentele din această dimineață sunt tragice și dureroase pentru toți locuitorii din Auckland, pentru că nu este ceva obișnuit", a precizat primarul Wayne Brown, pe Twitter.

Atacul nu a fost considerat unul terorist

Prim-ministrul Chris Hipkins a spus că atacul nu este privit ca unul terorist și nu au fost descoperite eventuale motive de natură ideologică în comiterea acestui fapt. Conform Politico, motivul atacului ar fi avut legătură cu locul de muncă al agresorului.

Premierul a precizat că turneul va continua conform planului și a dat asigurări că nu mai există nicin risc pentru populație. Totodată, primarul din Auckland a spus că atacul nu a avut nicio legătură cu turneul final al Cupei Mondiale. Acesta a sfătuit totuși populația să rămână în locuințe, pentru scurt timp, până la soluționarea problemei.

Personalul FIFA a primit asigurări că situația este sub control. Componentele echipei Norvegiei, care erau cazate în apropiere, au fost trezite de zgomotele mașinilor de poliție și de un elicopter care a apărut imediat pentru a survola perimetrul.

Cupa Mondială feminină de fotbal se dispută în intervalul 20 iulie - 20 august. Este a noua ediție a turneului și se desfășoară în Noua Zeelandă și Australia. Meciul de deschidere, Noua Zeelandă - Norvegia, s-a încheiat cu scorul de 1-0.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE