Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata americană a dat de greu: 10 mii de soldați sunt obezi, după pandemie. La recrutare, tinerii sunt respinși din același motiv

Potrivit celor mai recente date, prezentate de AP, doar în U.S.Army, 10.000 de cadre militare active s-au îngrășat nepermis de mult între lunile februarie 2019 și iunie 2021. Obezitatea este prezentă la 1 din 4 soldați, relevă studiul, care semnalează probleme și în cadrul serviciilor de Marină precum și la pușcașii marini.

"Armata și celelalte servicii trebuie să se concentreze asupra modului de a îi readuce în formă pe soldați”, spune Tracey Perez Koehlmoos, directorul Centrului de Cercetare a Serviciilor de Sănătate de la Uniformed Services University din Bethesda, Maryland – cel care a condus studiul.

Koehlmoos și echipa sa au analizat fișele medicale ale tuturor soldaților activi. Au luat în calcul două perioade: înainte de pandemie, din februarie 2019 până în ianuarie 2020, și în timpul crizei sanitare, din septembrie 2020 până în iunie 2021.  

Din prelucrarea datelor obținute de la aproximativ 200 de mii de persoane, cercetătorii au descoperit că aproape 27% dintre cei sănătoși înainte de pandemie au devenit supraponderali. Și aproape 16% dintre cei care au fost anterior supraponderali au devenit obezi. Înainte de pandemie, aproximativ 18% dintre soldați erau obezi; până în 2021, a crescut la 23%.

Soldații supraponderali și obezi prezintă riscuri mai mari atunci când vine vorba de situații în urma cărora s-ar putea răni dar și când trebuie să suporte rigorile fizice ale profesiei.

Cercetările federale arată că procesul de reabilitare fizică a militarilor afectați de pandemie duce armata la pierderea unui total de 650 de mii de zile lucrătoare, anual. În timp ce cheltuielile cu sănătatea, legate de obezitate, depășesc 1,5 miliarde de dolari anual.

2022, primul an în care Armata americană nu reușește să adune necesarul de recruți

În 2022, Armata americană s-a confruntat cu o premieră: nu a reușit să-și atingă obiectivul de recrutare. Au fost cu 15 mii de tineri sub pragul necesar – un minus de 25 de procente, în raport cu cerințele. Trei sferturi dintre americanii cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani nu sunt eligibili pentru serviciul militar din mai multe motive, inclusiv greutatea suplimentară. De altfel, excesul de kilograme este cel mai mare descalificator individual, afectând mai mult de 1 din 10 potențiali recruți, potrivit raportului citat de AP.

"Este devastator. Avem o problemă severă de securitate națională", crede generalul Stephen Cheney, care a tras un semnal de alarmă oficial într-un raport publicat în urmă cu aproximativ două săptămâni. "America nu a abordat obezitatea cum trebuie.” adaugă acesta.

Un studiu realizat anul trecut pe populația adultă americană a scos la iveală că aproape jumătate dintre membrii săi s-au îngrășat în primul an de pandemie. Date care, suprapuse fondului care spune că 40% dintre adulți și aproape 20% dintre copii se luptă cu obezitatea, ilustrează prăpastia cu care se confruntă Statele Unite.

Revenind la armată, oficialii iau în calcul inclusiv analiza alimentelor din cantinele militare. Vor căuta să înțeleagă tiparele de somn și se vor apleca asupra tratării celor cu probleme precum tulburările de stres post-traumatic. Totodată, o nouă categorie de medicamente eficiente anti-obezitate ar putea reprezenta, de asemenea, un ajutor puternic.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE