Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armand Assante, invitat special la BIAF: ”Odată ce intri în teatru și film, intri într-o lume complicată”

Apariție specială în cadrul Festivalului Internațional de Arte de la Buzău. Armand Assante a fost invitat de onoare al evenimentului și a participat la o întâlnire cu publicul. Cunoscut pentru producții de succes internațional, actorul a jucat și în două filme românești. Armand Assante a vorbit cu o echipă Euronews România despre trecutul său și despre cinematografia actuală.

Legătură specială cu România

Din mijlocul Festivalului Internațional de Arte de la Buzău,  Armand Assante ne-a povestit cum a făcut primii pași către scenă. Actorul, premiat cu Emmy pentru rolul mafiotului din mini-seria Gotti, a crescut într-o familie de artiști.   

Armand Assante, actor: ”În familia mea, tatăl meu era pictor, mama mea era cântăreață. Am fost binecuvântat să provin dintr-o familie care nu doar încuraja arta, dar avea o înțelegere profundă a artei. Când am intrat în industria teatrului și a filmului, experiența mea a fost diferită față de experiența părinților mei care aveau o dragoste pură pentru artă. Atunci când intri în lumea teatrului și a filmului, intri într-o lume dificilă.”

Armand Assante are o legătură specială cu publicul cinefil din România, după ce, în 2006, a jucat în filmul California Dreamin, regizat de regretatul Cristian Nemescu. Un an mai târziu, pelicula câștiga secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de film de la Cannes.

Irina Margareta Nistor, critic de film: ”A știut să se simtă pierdut și să asculte un regizor extraordinar care era Cristian Nemescu. Vreau să vă spun că acum mulți ani când la Anonimul exista un juriu de profesioniști de pe tot globul, juriul a dat premiul pentru Cal Dreaming, iar publicul tot pentru Cal Dreaming, ceea ce se întâmplă rar ca să se nimerească.”

Lucian Romașcanu senator, fost ministru al Culturii: ”Prezenta lui aici prin declarațiile sale, dă valoare producției cinema românești, cuvinte de laudă față de colegii de la Cal Dreaming, față de filmele premiate la festival, prezența lui e bună pentru Buzău, România și film.”

Ce le transmite actorul tinerilor

În prezent, mai mulți actori de la Hollywood protestează față de transformarea prin care trece industria filmului, sub presiunea tehnologiei. Armand Assante le transmite tinerilor atrași de artă, dar descumpăniți de viitorul imprevizibil, să nu renunțe la a spune povești. 

Armand Assante, actor: ”Pentru toți tinerii, tot ce pot să vă spun din perspectiva mea, este că progresul spiritului uman și progresele pe care le facem ca oameni, provin din abilitatea culturală de a ne spune poveștile. Trăim din poveștile oamenilor. Poveștile care au creat uneltele, care au creat un ghid. Este vorba de o dragoste pentru adevăr, transparență. O dragoste pentru iubire și afecțiune.”

Festivalul Internațional de Arte de la Buzău continuă cu spectacole de stradă, concerte, filme și teatru până pe 17 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE