Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape jumătate dintre români nu știu că este obligatorie colectarea separată a gunoaielor. Avertismentul Ministerului Mediului

Aproape 50% dintre români nu știu că sunt obligați să colecteze separat deșeurile, pe motiv că nu au fost informați despre acest lucru. Din acest motiv, Ministerul Mediului cere autorităților să ia măsuri pentru a promova reciclarea, în condițiile în care România se află pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol, relatează Agerpres.

România are ”una dintre cele mai reduse rate de reciclare a deşeurilor municipale din Uniunea Europeană”, iar, potrivit datelor Eurostat, țara noastră se află ”la 14%”, a precizat Mihai Drăgan, director de Comunicare din cadrul Ministerului Mediului, în cadrul conferinței regionale ”Reciclăm în România”, desfășurată joi la Arad.

În 2022, Ministerul Mediului a realizat un sondaj din care reiese că 73% dintre români "au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu, iar 88% sunt foarte interesaţi de colectarea separată şi de reciclare".

"Fără o colectare separată în fiecare casă, ne va fi în continuare ruşine că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în acest domeniu. Colectarea separată este principalul mesaj al campaniei noastre, dar bineînţeles că acest comportament trebuie să fie dublat de extinderea infrastructurii de colectare şi de reciclare. (...) Scopul este ca, în timp, comportamentul de a separa deşeurile să devină unul firesc în toate familiile şi în toate gospodăriile din România. Să fie un reflex dobândit de fiecare generaţie", a spus reprezentantul Ministerului Mediului, potrivit sursei citate.

Mihai Drăgan a afirmat că această campanie se adresează inclusiv autorităților locale.

”Acum avem o şansă unică. Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie fonduri dedicate pentru autorităţile publice locale, care să implementeze campanii de informare şi să dezvoltare infrastructura de colectare”, a spus Mihai Drăgan.

Colectarea selectivă a deșeurilor, o necunoscută pentru aproape jumătate dintre români

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că 45% dintre români ”nu au fost niciodată informaţi despre obligativitatea colectării separate a deşeurilor”, iar ”aproximativ jumătate dintre români au declarat că nu colectează separat deşeurile de niciun fel”.

"Asta e o problemă de mediu, dar şi una economică, pentru că nu facem decât să aruncăm bani la groapa de gunoi. Deşeurile colectate separat, corect, devin o sursă de venit importantă", a mai spus Mihai Drăgan.

Bani din PNRR pentru a încuraja reciclarea

"Reciclăm în România" este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

MMAP beneficiază de fonduri de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, mai mult de 580 de milioane de euro sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro sunt alocate pentru finanţarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului "plăteşte pentru cât arunci".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE