Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 71.000 de români posedă arme de foc letale. Cătălin Predoiu: Nu există niciun risc la nivel de sistem

Publicat de: Euronews

În România sunt aproximativ 71.000 de cetăţeni care posedă arme de foc letale. Este declarația făcută de ministrul Afacerilor Interne.

Cătălin Predoiu susține că situațiile recente care au implicat existenţa unor astfel de arme sunt izolate şi nu există niciun risc la nivel de sistem.

"E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (...) Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare.

Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări", a declarat Predoiu, joi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Cătălin Predoiu a precizat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetăţeni sunt periodic supuse unor controale.

"În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme de foc letale, de diverse tipuri - arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare - şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale.

În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. (...) Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen în cazul acestui poliţist. Fără îndoială că, ori de câte ori apar astfel de situaţii, trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici", a adăugat Predoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE