Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 2.000 de apeluri la ambulanță de Paște. Recomandările medicilor și nutriționiștilor

Peste 2.000 de români au sunat la salvare, de Paște. De sărbători, medicii ne atrag atenția să mâncăm cumpătat, oricât de tentantă ar fi masa festivă. Numărul celor care ajung la spital pentru probleme digestive este mai mare decât în zilele obișnuite.

Persoanele care au sunat la 112 în prima zi de Paște au avut nevoie de îngrijiri de specialitate pentru problemele digestive, de la indigestii până la toxiinfecții alimentare. Unele au putut fi tratate la domiciliu, însă pentru altele a fost nevoie de transportul la spital.

Medici: Oamenii să dea dovadă de cumpătare

Ambulanțierii și cadrele medicale de la Seriviciul de Ambulanță București-Ilfov lucrează intens în aceste zile. Mesajul pe care îl transmis medicii este că sărbătorile trebuie să rămână sărbători și oamenii să dea dovadă de cumpătare. Bucatele tradiționale, precum drobul de miel, ouăle, salata de boeuf, sarmalele și cozonacul, deși tentante, sunt grele pentru sistemul digestiv, dacă sunt consumate în exces. La fel și în cazul băuturilor alcoolice.

Chiar și așa, sunt persoane care ajung la spital cu diferite probleme digestive, iar medicii le recomandă în special celor care au anumite boli și un regim alimentar stabilit de doctor să-l respecte cu sfințenie și să-și ia medicație corespunzătoare, pentru a evita complicații ca urmare a consumului excesiv de alimente și băuturi alcoolice.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulantă Bucuresti Ilfov, a declarat pentru Euronews România că au existat 2.151 de apeluri la ambulanță, în ultimele 48 de ore. Puțin peste 1.106 au fost numai în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 722 de persoane au fost cazuri grave și foarte grave (urgențe cod roșu și galben). 37 de persoane se aflau într-un loc public când au avut nevoie de ambulanță a mai precizat medicul Alis Grasu.

Nutriționist: Moderația este cea mai importantă

Nutriționistul Florin Bălăncică a explicat pentru Eurones România că preparatele de Paște au o densitate calorică mare.

”Aceste bucate care au o densitate calorică mare. Calorii multe pe volum mic vin după perioada postului. O bună parte a românilor țin post și în acel moment, în mod evident, contactul cu anumite tipuri de aliemente nu se face. Prima sugestie pe care o fac este ca trecerea de la ”de post” la ”de dulce” să se facă gradual, pas cu pas, introducând proteine de origine animală în mod gradual și în mod cert nu în cantitate mare.”, spune nutriționistul.

În ceea ce privește moderația, nutriționistul spune că ”acest cuvânt depinde de alegerile personale. Putem să consumăm de toate de sărbători, fără să luăm în greutate. Putem să consumăm și astăzi puțin drob, puțin cozonac, dacă celelalte mese sunt mese cu digestibilitate crescută, adică mese pe care să le dogerăm ușor, adică să introducem mai multe legume de culoare vedere, de exemplu. Friptura de miel sau orice friptură mai grea se potrivește f bine cu salata și cu usturoiul verde, să introducem fructele proaspete cum ar fi ananasul care are proprietăți digestive de bună calitate”, mai spune nutriționistul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE