Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Animalele din ferme, afectate de caniculă. Fermierii investesc zeci de mii de euro pentru sisteme de răcire

Finalul verii vine cu temperaturi ce depășesc 35 de grade la umbră, iar căldura din mijlocul zilei este insuportabilă. Afectate de caniculă sunt și animalele din ferme. Acestea consumă mai puțină hrană și mai multă apă, iar, în consecință, producția scade. De exemplu, în cazul bovinelor, volumul de lapte produs de fiecare animal se micșorează cu cel puțin 2 litri. Fermierii investesc zeci de mii euro în sisteme de răcire, pentru a preveni rata de mortalitate, din cauza caniculei.

Un val de căldură traversează, în aceste zile, mare parte din țară, iar temperaturile ajung chiar și la 39 de grade la umbră. Într-o fermă de păsări din Mihăilești, județul Giurgiu, au fost făcute investiții de peste 40.000 euro pentru sistemele de răcire pentru halele în care cresc pasările. Medicul veterinar spune că aceste sisteme fac diferența dintre viată și moarte.

Leonard Bădelița -  medic veterinar: Dacă temperatura crește foarte mult, se poate ajunge la deces. Pasărea, temperatura ei corporală internă ajunge la 42 grade, începe mortalitatea. Normal, pasărea începe să simtă stresul termic pe la 32 grade.

Zilele cu temperaturi ridicate au și un efect asupra producției

Numărul de ouă se reduce semnificativ pe timpul verii, spun fermierii.

Petre Geana - șef de ferma: Și căldura ca și umiditatea crescută influențează, produce modificări fiziologice la nivelul fiecărui individ, influențând consumul de hrană, acesta poate să scadă chiar și până la 40-50%. Scade nivelul de energie și influențează rata de creștere și producție.

Iar în cazul bovinelor, canicula influențează producția de lapte care scade chiar și cu 2 litri per capita. Deși fermierii au instalat ventilatoare și stropitoare pentru a le răcori, animalele nu au poftă de mâncare și consumă mult mai puține furaje.

Adrian Manea - șef de fermă: Bovinele în general suferă de căldură. Mai mult suferă de căldură decât de frig. Cel mai mult afectează că nu mănâncă, scade consumul de furaje. Încercăm să reducem fibrele, creștem concentratul.

Specialiștii atrag atenția ca cei care au animale sau păsări la curte să le ofere un loc umbrit, iar apa să nu le lipsească. Meteorologii spun că vremea caniculară se menține până la sfârșitul săptămânii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE