Agenția franceză VIGINUM a publicat o analiză referitoare la gruparea rusă Storm-1516, care desfășoară o campanie amplă pentru dezinformare și manipulare în țările occidentale, prin diverse atacuri cibernetice și nu numai. Analiza a fost făcută pe baza informațiilor din surse deschise.
În raportul prezentat pe 7 mai sunt analizate 77 de campanii de dezinformare desfășurate prin atacuri cibernetice care au început în august 2023 și continuă și acum, dar raportul a investigat ultimele astfel de acțiuni inclusiv în martie 2025. Acele atacuri au vizat și vizează în continuare inclusiv Franța, dar și Ucraina și alte state.
Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care manipulează și dezinformează
VIGINUM susține că aceste atacuri reprezintă „o amenințare semnificativă la adresa dezbaterii publice digitale din Europa".
„Dezbaterea publică europeană este afectată de campanii de dezinformare conduse de entități rusești și transmise în special de extrema dreaptă americană”, a spus ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot.
Demersurile grupării Storm-1516 se bazează pe acțiuni complexe și constante de „subminare a dezbaterii publice și de interferență în procesele democratice”. Majoritatea metodelor nu sunt noi. Printre exemple se numără interferența în alegerile generale anticipate din Franța, care au avut loc în iunie 2024.
Cei care dau aceste atacuri fac parte dintr-o „rețea de persoane și organizații care operează de pe teritoriul Federației Ruse, cu legături strânse cu aparatul de propagandă al guvernului rus.”
- Detaliile acestui raport făcut de VIGINIUM pot fi consultate mai jos:
Autoriățile franceze susțin că aceste acțiuni sunt „nedemne de un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”, cu referire evidentă la Rusia. Totodată, Franța garantează că „nicio încercare de manipulare nu va descuraja Franța să sprijine Ucraina împotriva războiului de agresiune al Rusiei”.
Rușii au folosit chiar și inteligența artificială, au creat profiluri false în mediul online și au plătit diverși amatori pentru a răspândi narațiuni antiucrainene și antioccidentale.
Aceste informații false sunt propagate și cu ajutorul unor influenceri americani de extremă dreaptă și personalități pro-ruse, cum ar fi Adrien Bocquet, un „fost soldat francez exilat în Rusia”.
Printre numele făcute publice se numără și John Mark Dougan, un fost ofițer de poliție american care se află acum în Rusia. În plus, există și alte diverse personaje care aveau legături cu Evgheni Prigojin și Aleksandr Dughin. Dovezile găsite fac referire și la o posibilă implicare a unui membru al serviciilor secrete ruse, Yury Khoroshenky, care a fost acuzat public de finanțarea și coordonarea grupării Storm-1516.
Sursa menționată a dat și exemple de tot felul de narațiuni false care au fost răspândite. Iar un exemplu este presupusa achiziționare de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski a unei foste clădiri naziste în Germania și a unui hotel de lux în stațiunea franceză Courchevel. Însă toate aceste afirmații au fost demontate.
VIGINIUM mai menționează că aceste amenințări continuă și face apel la vigilența statelor occidentale.