Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist de politică externă: În spatele Olandei stau și alte țări. E greu de crezut că ar fi reușit singură să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen

„România merită să facă parte din Spațiul Schengen”. Este declarația analistului de politică externă, Ștefan Popescu, la Euronews România. El a adăugat că „este clar că în spatele Olandei stau și alte țări, pentru că e greu de crezut că Olanda ar fi reușit singură să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen”.

„România merită să facă parte din Spațiul Schengen și problema nu stă în pregătirea țării noastre, care este cunoscută de toate capitalele europene, inclusiv la Haga. Premierul Mark Rutte cunoaște foarte bine că suntem pregătiți, problema este mult mai profundă. De ce? În iulie-august 2020, când s-au purtat negocierile privind exercițiul financiar multianual, Olanda a fost țara care a blocat zile întregi alocările spre Italia. S-a negociat foarte greu cu Olanda. Are o reținere mult mai profundă pentru orice înseamnă țări situate în zona de sud, flancul sudic al Europei, care pleacă din Spania, Italia, Grecia, aici intră și România, prin ricoșeu. Este o țară care dorește o Europă cu mai multe viteze și se folosește de acest subiect, Spațiul Schengen, pentru a se opune ca România să intre și în acest cerc al integrării. Acest lucru este revoltător, având în vedere că Portul Rotterdam, deși este foarte bine legat și este principala poartă portuară a Europei, este și principala poartă de intrare a drogurilor în UE. Olanda este un offshore pentru capitaluri din lumea întreagă, unele de origini foarte dubioase”, a declarat Ștefan Popescu, analist de politică externă, la Euronews România.

„Este o ipocrizie din partea Olandei să vină și să spună că România are probleme de control la frontiere”

Analistul a mai adăugat că „este o ipocrizie din partea Olandei să vină și să spună că România are probleme de control la frontiere sau probleme legate de corupție”.

„Acum mai există un palier pentru a înțelege această problemă. Înseamnă că avem o problemă și în ceea ce privește relația bilaterală cu Olanda. Noi nu avem un lobby susținut coerent și de fiecare dată așteptăm să ne mai dea un semnal, ba de către un comisar european, ba de către președintele Comisiei Europene, ori aceste lucruri nu contează. Nu am dat niciodată un semnal serios. De 11 ani suntem ținuți fără un motiv serios în afară. În momentul în care ai o problemă bilaterală atât de importantă, care ne umilește și ne afectează creșterea economică, cred că ar fi trebuit să se dea un semnal, măcar retragerea ambasadorului și reducerea reprezentării la nivel de însărcinat cu afaceri. Este clar că nu există un dialog susținut. Aspectul Schengen ne mai aduce în față o altă problemă gravă - nici măcar legarea de infrastructuri - ci gradul de socializare al elitelor românești cu cele europene. Elitele noastre politice administrative s-au proletarizat, din păcate, și nu mai au această complicitate”, a mai spus Ștefan Popescu.

Pe de altă parte, profesorul a mai menționat faptul că vizita premierului Mark Rutte și trimiterea trupelor în România au avut loc pentru ca Olanda să se poziționeze la nivel european și pentru interesul național al țării.

„Este clar că în spatele Olandei stau și alte țări, pentru că e greu de crezut că Olanda ar fi reușit singură să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen”, a conchis analistul.

Consiliul JAI – Nicio concluzie pentru aderararea României la Schengen

Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, JAI, care a avut loc la Luxemburg vineri seară, s-a încheiat fără o concluzie clară privind admiterea României, Bulgariei și a Croației în spațiul Schengen.

Oficialii europeni au anunțat că vor avea loc discuții cu partenerii din Balcanii de vest despre valurile de migranți, că vor avea întâlniri în capitalele Serbiei și Albaniei, însă nimic despre candidaturile României, Bulgariei și Croației. Reuniunea a fost organizată de președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.

Vineri, ministrul de Interne, Lucian Bode, a întărit ideea că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi stat membru Schengen cu drepturi depline, că situația în care ne aflăm este nedreaptă și trebuie să înceteze cât mai curând.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE