Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii, plăcut impresionați de militarii români. Generalul Joseph McGee: „Este o armată cu un leadership puternic și cred că avem multe de învățat de la ei”

În Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu a avut loc, astăzi, un exercițiu comun  la care au participat soldați americani și români. Mai exact, este vorba despre militari ai celebrei Diviziii 101 Aeropurtate a Statelor Unite, prezenți în premieră în țara noastră, și despre cei ai Brigăzii Mecanizate Mărășești.

La final, șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, general-maior Joseph McGee, au avut o conferință de presă comună în fața jurnaliștilor.

General Daniel Petrescu: „Forțele armate române și-au crescut capacitatea de protecție, capacitatea de răspuns, mobilitatea și capacitatea de luptă. Forțele armate române sunt angajate în efortul de consolidare a Flancului Estic aliat, avându-se în vedere că relevanța geostrategică a țării noastre a crescut, iar în actualul context de securitate, stabilitatea României este esențială pentru stabilitatea regională.

Principalele misiuni ale Diviziei 101 vor fi cele de instruire, de creștere a interoperabilității cu forțele naționale și aliate și cele de asigurare a capacității de descurajare pe Flancul Estic. Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc și militarilor români. Participarea lor la exercițiul de astăzi constituie o nouă oportunitatea de a-și exersa procedurile alături de militarii americani”.

General-maior Joseph McGee: „Toți ochii și toate urechile sunt orientate spre Europa. Văzând ceea ce se întâmplă în Ucraina este imperativ să ne întărim relațiile cu partenerii și aliații NATO. Împreună trebuie să ne îmbunătățim operabilitatea. Astăzi, suntem mândri să fim alături de colegii români și să arătăm lumii hotărârea forțelor americane și românești. Aceasta nu este prima dată când trupele americane și române se antrenează pentru a lupta împreună. După atacul de la 11 septembrie 2001, România și-a ținut angajamentul față de Articolul 5 și astăzi vom face și noi același lucru”.

Jurnalistul Euronews Maria Moiș l-a întrebat pe generalul McGee cât timp va staționa în România alături de trupele sale.

General-maior Joseph McGee: „Cronologia exactă nu este stabilită încă, însă vom sta o perioadă îndelungată”.

Întrebat mai apoi care este principalul avantaj al forțelor militare românești, generalul american a precizat că: „cel mai important avantaj este legat de profesionlismul armatei și știu că toți liderii noștri au fost foarte impresionați atunci când au lucrat cu armata română. Este o armată cu un leadership puternic și cred că avem multe de învățat de la ei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE