Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru șoferii care publică imaginile filmate cu camerele de bord, pe internet

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale din România (ANSPDCP) atrage atenția șoferilor care dețin camere de bord.

Potrivit instituției, imaginile surprinse de camerele de bord pot fi folosite doar atunci când sunt prezentate în fața autorităților, atunci când se petrece un incident. Astfel, orice publicare a acestor imagini în spațiul public, implicit pe rețelele de socializare, este interzisă.

Abatarea de la această regulă poate fi sancționată cu amendă.

„În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) (de către o persoană fizică în cadrul unei activităţi exclusiv personale sau domestice) din Regulamentul general de protecția datelor”, a transmis ANSPDCP, potrivit avocatnet.ro.

Totodată, dacă înregistrăm imagini prin intermediul camerei de la bordul mașinii, este posibil să fiți un operator de date cu caracter personal în sensul legislației privind protecția datelor și trebuie să avem atenție specială obligațiilor legale care vă incumbă.

Operatorii de date trebuie să prelucreze datele în conformitate cu principiile aplicabile în materie. Astfel, conform autorității irlandeze, unele dintre elementele-cheie care ar trebui să fie luate în considerare sunt următoarele.

„Datele personale trebuie păstrate numai atât timp cât este necesar și numai pentru scopul în care au fost colectate. Este necesar să fiți foarte atenți la perioada pentru care doriți să stocați respectivele imagini. Imaginile referitoare la accidente de circulație pot fi utilizate în cadrul unui eventual proces sau pentru desfășurarea unei investigații și pot fi păstrate în acest scop. Alte tipuri de înregistrări nu ar trebui păstrate pentru o perioadă nedeterminată și ar trebui șterse în mod regulat”,

De altfel, imaginile surprinse de camerele video nu se mai acceptă ca probe, în cazul semnalării comportamentului agresiv din trafic.

„Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ.

Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video”, sunt argumentele parlamentarilor care au venit cu modificări în Codul Rutier.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE