Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă de securitate în Parlamentul European. Activiști kurzi amenință că se aruncă de la balconul sălii de plen

Publicat de: Mirabela Vasile

Plenul Parlamentul European a fost evacuat miercuri, 15 februarie, după ce un grup de protestatari kurzi a pătruns în zona unui balcon și au început să perturbe ședința plenară.

Președintele PE, Roberta Metsola, a fost escordată în afara sălii.

„Plenul Parlamentului European, evacuat urgent, din cauza protestatarilor kurzi, care cer sprijin internațional pentru salvarea orasului sirian Kobane, asaltat de fundamentalistii Statului Islamic. Protestarii au aruncat fluturaşi, au escaladat balcon”, a scrie pe Twitter europarlamentarul român Carmen Avram.

Alți europarlamentari au publicat pe Twitter înregistrări video sau imagini cu protestul kurzilor și momentul în care eurodeputații au fost evacuați din sală.

Carmen Avram: ”Protestatarii aveau pancarte cu fostul lider Ocalan”

De altfel, europarlamentarii au stat afară aproximativ o oră și se vor îndrepta spre birourile sale, urmând să fie chemați apoi pentru vot. Carmen Avram a povestit la Euronews România cum s-a desfășurat tot incidentul.

”Exista o ședință de plen care era în desfășurare, urma să se încheie în 5-10 minute, iar apoi urmau voturile și în acel moment, președinta de ședință a trebuit să întrerupă ședința și să ceară liniște, pentru că de sus, de la balcon, se auzeau țipete și niște protestatari care aveau pancarte cu fostul lider Ocalan, aveau niște revednicări, strigau foarte tare, aruncau fluturași în sală, președinta a încercat să orpească acest protest în repetate rânduri, a cerut să continue ședința, iar după aproximativ cinci minute sala a fost evacuată.

Ni s-a cerut să părăsim plenul Parlamentului și să așteptăm afară. Așteptăm de aproximativ o oră. Nu se știe de ce sala de plen e în continuare închisă. Protestatarii care escaladaseră balconul, care auzisem că voiau să și sară, iar atunci era un pericol, pentru că balconul este foarte înalt și orice acțiune de genul acesta ar fi dus la o vătămare fizică.

Sunt informații că sunt ambulanțe și mașini de poliție în fața Parlamentului, dar nouă nu se dă nici o informație, ni s-a spus că vom fi chemați la plen atunci când conducerea Parlamentului va termina procedurile în care este acum implicată, dar nu știm în ce constau aceste proceduri.

În interiorul Parlamentului nu am văzut nici o forță de ordine, sunt doar europarlamentarii, care timp de o oră au stat în fața plenului, iar acum va pleca fiecare spre biroul său urmând să fim anunțați când să ne întoarcem.”, a declarat Carmen Avram, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE