Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile parlamentare din Elveţia aduc o reorientare spre dreapta

Primele proiecţii ale rezultatelor alegerilor parlamentare de duminică din Elveţia indică o reorientare spre dreapta: Partidul Poporului Elveţian (SVP) este creditat cu 29%, cu 3,4 puncte procentuale peste scorul din 2019, transmite televiziunea elveţiană SRF, preluată de Reuters.

Formaţiunea de extremă dreaptă şi-a făcut campanie pe o platformă care propune limitarea populaţiei ţării la 10 milioane; în prezent Elveţia are 8,7 milioane de locuitori.

Preferințele electoratului

Electoratul pare să fi ţinut seama în mai mare măsură de imigraţie şi de îngrijorarea privind corectitudinea politică decât de schimbările climatice şi topirea gheţarilor. Institutul de sondare a opiniei publice GFS Bern apreciază că dreapta a primit voturi şi de la cei preocupaţi de încetinirea creşterii economice şi de costul mai ridicat al vieţii.

În favoarea stângii reprezentate de Social Democraţi (SP) par să fie asigurările de sănătate, care devin mai scumpe. Partidul va obţine, conform primelor estimări, 17,2% din voturi, cu 0,4 puncte procentuale peste rezultatul de acum patru ani.

Verzii sunt în scădere cu 4,1 puncte procentuale, la 9,1%.

"Acum patru ani, oamenii erau ceva mai idealişti şi progresişti, ceea ce explică de ce Verzii au mers bine, dar acum oamenii sunt mai îngrijoraţi de securitate şi sunt din nou mai conservatori", a apreciat analistul politic Michael Hermann de la institutul de sondaje Sotomo. El explică avansul SVP prin temerile faţă de "wokeness" - conştientizarea problemelor diferitelor minorităţi - şi prin concentrarea asupra migraţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE