Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Este al cincilea tur de scrutin în ultimii doi ani

Publicat de: Euronews

În Bulgaria, doi foşti premieri, reformistul anticorupţie Kiril Petkov şi conservatorul Boiko Borisov, caută victoria într-o nouă rundă a alegerilor parlamentare care au loc duminică în țara vecină. Este al cincilea tur de scrutin în ultimii doi ani.

Ultimele sondaje de opinie arată că partidele celor doi oameni politici ar putea să obţină fiecare în jur de 25% din voturi. Un astfel de procent este insuficient pentru ca vreunul să poată forma împreună cu alte partide o coaliţie de guvernare care să pună capăt instabilităţii politice. Jurnalistul Euronews Sergio Cantone a mers în Bulgaria, pentru a discuta cu cei doi competitori.

”Cinci (runde de) alegeri sunt mult prea multe pentru orice țară democratică. Dar, în același timp, ceea ce văd acum la al cincilea scrutin este ceva diferit. Unitatea a început să se formeze în jurul ideii unei Bulgarii puternice, pro-europene, într-un mod care nu s-a întâmplat în precedentele patru (tururi). Nu vrem ca Bulgaria să aibă alte alegeri. Vrem ca fundamentele noastre să fie schimbate printr-un nou sistem judiciar care să fie de fapt corect și, de asemenea, să oprească corupția. Credem că, de fapt, a avea un guvern curat, transparent, minoritar, este mai bine decât o coaliție tulbure, în care nimeni nu știe cine ce controlează,” a declarat Kiril Petkov  copreședinte partidul Continuăm Schimbarea.

Analiștii așteaptă o prezență scăzută la vot

Potrivit lui Kiril Petkov, reforma esențială pentru Bulgaria este cea din domeniul justiției. Rămâne de văzut cum ar putea fi făcut acest lucru într-un climat de instabilitate politică și cu multe probleme economice. Discuțiile privind formarea unei coaliții nu sunt deocamdată în plan, spune Boiko Borisov.

”Nu știu dacă se poate forma (o coaliție), dar știu că dacă se va forma foarte repede, Bulgaria va ieși la fel de repede din criza politică. Datorită înțelegerilor pe care le au partidele în cadrul coaliției, se vor face multe lucruri bune pentru Bulgaria. Avem datele Institutului Național de Statistică din Bulgaria, instituție oficială. În cinci luni, Bulgaria a devenit de trei ori mai dependentă din punct de vedere economic de Rusia. Așa vedem din toate aceste grafice. Am importat din Rusia bunuri de aproape cinci miliarde de leva sau două miliarde și jumătate de euro,” a declarat Boiko Borisov, lider partidul GERB.

Analiștii se așteaptă ca oboseala alegătorilor și neîncrederea în voința politicienilor de a lupta împotriva corupției să ducă la o prezență scăzută la vot și la un parlament fragmentat. În ciuda consensului că Bulgaria ar trebui să continue să facă parte din Uniunea Europeană și NATO, există dezacorduri cu privire la măsura în care Sofia ar trebui să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE