Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AIEA: Centrala nucleară Zaporojie este "evident" ucraineană în pofida anexării de către Rusia

Centrala nucleară Zaporojie este ”evident” ucraineană, în pofida naționalizării acesteia de către Rusia, a declarat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Rafael Grossi a reafirmat posibilitatea „foarte clară” a unui accident nuclear.

"Pentru noi este evident că centrala aparţine (operatorului ucrainean) Energoatom deoarece este o instalaţie ucraineană", a declarat Rafael Grossi în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

Directorul AIEA a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi înainte de a pleca spre Moscova.

„Continuăm să spunem ce trebuie făcut, adică să evităm în esenţă un accident nuclear la centrală, ceea ce rămâne o posibilitate foarte, foarte clară”, a menţionat Grossi, citat de agenția AFP, preluată de Agerpres.

De asemenea, Rafael Grossi a denunțat „condiţiile aproape insuportabile" în care lucrează angajații ucraineni ai centralei Zaporojie.

Rusia și-a însușit oficial centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, așa cum prevede decretul semnat miercuri de președintele Vladimir Putin. Cea mai mare centrală nucleară din Europa se află în sudul Ucrainei și a fost ocupată de militarii ruși la începutul lunii martie.

Potrivit sursei citate, centrala Zaporojie furnizează aproape o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei. Rusia vrea să conecteze unitatea atomo-electrică la reţeaua electrică din Crimeea.

Din luna august, centrala Zaporojie este ținta mai multor bombardamente pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc. Declanșarea acestor atacuri a stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE