Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aglomerație în vămi, la început de minivacanță. Timpii de așteptare la granițele cu Bulgaria și Ungaria depășesc 60 de minute

Sunt deja timpi mari de așteptare în vămile din vestul țării și la granița cu Bulgaria. Se întâmplă pentru că mulți români profită de weekendul prelungit de Ziua Națională și aleg să plece din țară.

Potrivit Poliției de Frontieră, șoferii așteaptă mai bine de 60 de minute pentru a trece în Ungaria prin punctele de trecere de la Nădlac, Borș și Cenad. Traficul este aglomerat și în sud, la vama de la Giurgiu.

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bulgaria

Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, care este în vigoare până pe 3 decembrie. În cazul șoferilor de camioane, timpii de așteptare sunt mult mai mari: aceștia așteaptă ore în șir pentru a parcurge o distanță de doar câțiva km.

Astfel, MAE atenţionează că:

  • pe sensul de intrare sau ieşire în şi din Republica Bulgaria din Republica Turcia prin PTF Kapitan Andreevo - Kapikule, PTF Lesovo - Hamzabeyli şi, mai ales, prin PTF Malko Târnovo - Derekoy, la controlul de frontieră şi vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), se vor putea forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriţi de aşteptare la trecerea frontierei;
  • pe sensul de intrare sau ieşire în sau din Republica Bulgaria către România prin punctele Ruse, Durankulak, Kardam sau Silistra, la controlul de frontieră (care include şi controlul vinietei electronice) vor putea fi înregistraţi timpi măriţi de aşteptare, cu preponderenţă în cazul în care coloanele de autovehicule cu turişti români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact şi în acelaşi interval de timp.

Este recomandat cetăţenilor români care se prezintă în această perioadă la controlul de frontieră şi vamal bulgar la bordul autovehiculelor care sosesc din Republica Turcia să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să ia măsurile adecvate în vederea organizării itinerariilor de deplasare, achiziţionării taxelor de drum sau vinietelor electronice corespondente, să respecte indicaţiile date şi măsurile impuse de autorităţile bulgare, să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare şi să îşi ia măsuri eficiente de gestionare a acestora.

Este recomandat cetăţenilor să aibă bateria telefonului mobil încărcată şi în stare de funcţionare, să deţină resursele necesare de apă, alimente şi medicamentaţie specifică, acolo unde este cazul, şi să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situaţii speciale. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe rutiere a Uniunii Europene şi la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislaţie a fi introdusă în spaţiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Totodată, se recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin punctul de frontieră Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE