Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Activitatea economică în zona euro a scăzut, pe fondul creșterii prețurilor

Activitatea economică în zona euro s-a contractat neaşteptat luna aceasta, din cauza scăderii activităţii în industrie şi a creşterii aproape de zero a sectorului serviciilor, deoarece majorarea preţurilor i-a forţat pe consumatorilor să-şi reducă cheltuielile, arată datele preliminare publicate vineri de S&P Global, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Efectele invadării Ucrainei de către Rusia şi ale restricţiilor introduse în China în urma creşterii cazurilor de COVID-19 au exacerbat perturbările din lanţurile de aprovizionare şi au afectat activitatea fabricilor.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 49,4 puncte în iulie, de la 52 de puncte în iunie, în timp ce analiştii se aşteptau la o scădere modestă, până la 51 de puncte. Datele preliminare din iulie reprezintă cel mai redus nivel din februarie 2021 al indicatorului care evaluează situaţia economică generală.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Economia zonei euro ar putea înregistra un declin în trimestrul trei din 2022, după scăderea activităţii economice luna aceasta, şi a indicatorilor care arată că situaţia se va agrava în următoarele luni. Excluzând lunile în care au fost restricţii din cauza pandemiei, declinul din iulie este primul indicat de PMI din iunie 2013 şi indică un declin al economiei de 0,1%”, a apreciat Chris Williamson, economist în cadrul S&P Global.

BCE a majorat rata dobânzilor

Joi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în iulie la 50,6 de puncte, de la 53 puncte luna precedentă. Este cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni.

Costul ridicat al vieţii i-a forţat pe consumatorilor să-şi reducă cheltuielile şi să renunţe la achiziţiile care nu sunt esenţiale, ceea ce a provocat declinul activităţii în sectorul serviciilor.

Şi indicatorul care măsoară producţia a scăzut la 49,6 puncte în iulie (de la 52,1 puncte în iunie), prima scădere din ultimii doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE