Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actrița Valeria Seciu s-a stins din viață, la 83 de ani. A fost soția regretatului actor Octavian Cotescu și partenera de scenă a lui Ștefan Iordache sau Gheorghe Visu.

"Am aflat cu tristeţe că în dimineaţa zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriţă de teatru, film, radio şi televiziune Valeria Seciu. Dumnezeu să o ierte şi să o odihnească", a transmis UNITER într-o postare pe Facebook. Tot aici, publicul este anunțat că detaliile legate de înmormântarea sa vor fi afișate miercuri.

Cine a fost Valeria Seciu

Valeria Seciu s-a născut în Bucureşti și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent chiar pe cel care avea să îi devină soţ - Octavian Cotescu.

În 1964, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea "Eminescu". Tot aici a încântat publicul cu partituri din "Răzvan şi Vidra" și "Apus de soare" (1967), "'Enigma Otiliei" (1968), "Idiotul" (1969), "Cui i-e frică de Virginia Wolf?" (1970) ori "Richard al III-lea" (1976).

Din 1978 a a făcut parte din colectivul Teatrului Mic din Bucureşti. Aici s-a produs deplina maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu şi în parteneriatele de scenă cu actorii Ştefan Iordache şi Gheorghe Visu.

La începutul anilor '90, Valeria Seciu a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de gen de după revoluţie. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare importantă a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu: spectacolul "Pelicanul", montat într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles.

În film a debutat în 1964, cu un rol în "Casa neterminată", regizată de Andrei Blaier. A jucat în peste 20 de producții, printre care "Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii" (1979), "Lumini şi umbre" - serial TV (1979-1982), "Bună seara, Irina" (1980), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Adela" (1984), scrie Agerpres, care citează volumul "1234 cineaşti români" (Ed. Ştiinţifică, 1996).

După anul 2000, Valeria Seciu a urcat tot mai rar pe scenă. În anul 2010 a apărut în filmul "Aurora", semnat de Cristi Puiu. Valeria Seciu a primit o multitudine de premii pe parcursul carierei.

Și-a anunţat retragerea de pe scena Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic în 2014, iar un an mai târziu, în 2015, s-a ales cu o stea pe Aleea Timpului din Capitală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE