Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A 26-a zi de război pentru putere în Sudan. Explozii puternice au zguduit capitala Khartoum

Publicat de: Euronews

Explozii puternice au zguduit miercuri dimineaţa Khartoum, în cea de-a 26-a zi de război pentru putere în Sudan între militari şi paramilitari, în condiţiile în care niciun coridor umanitar nu a fost aprobat deocamdată de negociatorii din cele două tabere, informează AFP.

"Am fost treziţi de explozii şi de tiruri de artilerie grea", a declarat pentru agenţia de presă franceză un locuitor din Omdourman, o suburbie la nord-vest de Khartoum.

În timpul nopţii, alţi martori din diferite cartiere ale capitalei sudaneze au informat despre "explozii enorme" auzite în întreg oraşul, care numără cinci milioane de locuitori.

Armată vs paramilitari

Armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi paramilitarii din cadrul Forţelor de susţinere rapidă (FSR) conduşi de generalul Mohamed Hamdan Daglo au trimis sâmbătă negociatori în Arabia Saudită pentru "pre-discuţii" strict "tehnice" asupra unor coridoare securizate pentru ajutor umanitar. Însă până acum niciun anunţ nu a fost făcut la Jeddah, la Marea Roşie, unde au loc discuţiile.

Responsabilul ONU pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, care sosise duminică la Jeddah, a plecat deja. El le-a propus celor două părţi să se angajeze "să garanteze trecerea ajutorului umanitar" printr-o declaraţie de principiu, potrivit ONU.

De la declanşarea lui, pe 15 aprilie, conflictul din Sudan a făcut peste 750 de morţi şi 5.000 de răniţi.

Potrivit ONU, aproape 150.000 de refugiaţi au fugit spre ţări vecine, în timp ce numărul de refugiaţi interni în Sudan a depăşit deja 700.000, de două ori mai mulţi decât cei 340.000 înregistraţi în urmă cu o săptămână

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE