Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

80 de ani de la revolta din ghetoul din Varșovia. Președintele german, Frank-Walter Steinmeier și-a cerut scuze în numele poporului său

Președintele Germaniei le-a cerut iertare victimelor nazismului în numele poporului german. Frank-Walter Steinmeier li s-a adresat supraviețuitorilor la un eveniment care comemora 80 de ani de la revolta din ghetoul din Varșovia. Atunci, germanii au înăbușit insurecția și au dat foc cartierului.

Pe 19 aprilie 1943, sute de evrei i-au atacat pe naziști. Preferau să moară cu arma în mână, decât să ajungă în camerele de gazare. La 80 de ani după revoltă, președinții Israelului, Germaniei și Poloniei au participat la o ceremonie solemnă la Monumentul Eroilor.

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei: „Simt responsabilitatea noastră pentru crimele trecutului și responsabilitatea noastră pentru viitorul nostru comun”.

Ghetoul din Varșovia a fost creat de germani la un an după ce au invadat Polonia, în 1939. În circa trei kilometri pătrați, naziștii au înghesuit aproape o jumătate de milion de evrei, pentru a-i extermina prin înfometare, sau pentru a-i deporta mai apoi în lagărele morții de la Treblinka.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE