Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

36 de ani de la prima revoltă anticomunistă. Pe 15 noiembrie 1987, mii de oameni au ieșit în stradă la Brașov

Se împlinesc 36 de ani de la Revolta Anticomunistă din 15 noiembrie 1987, când oamenii au ieșit pe străzile Brașovului să își ceară drepturile. Totul a început cu o seară înainte, când muncitorii de la uzina Steagul Roșu au primit salariile mult micșorate, fără să li se ofere vreo explicație. Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987, a povestit într-un interviu pentru Euronews România, cum a trăit această filă din istoria României.

Marius Boeriu, președinte Asociația ”15 Noiembrie 1987” Brașov: ”Eram angajat la întreprinderea de Autocamioane Brașov, copil tânăr, aveam 20 de ani în acea perioadă. Numai de pe la părinți sau de la Europa Liberă știam că se poate trăi altcumva.

În seara zilei de 14 noiembrie, muncitorii de la întreprinderea de Autocamioane Brașov, respectiv secția 440, refuză să mai lucreze. Nu s-au dat salariile. A venit un fluturaș de salariu unde se vedea că renumerația lor a fost drastic diminuată. Au avut tăieri de 800 de lei, 1000 de lei, ceea ce era enorm. Băieții din schimbul trei au refuzat să mai înceapă lucrul.

O mână de oameni ne-am pornit să ieșim pe poarta uzinei să mergem la județeana de partid, actuala prefectură să ne cerem drepturile. Nu a intervenit nimeni. Din întreprindere am ieșit vreo 150 de oameni și pe străzile Brașovului am început să strigăm vrem mâncare, vrem căldură, vrem lumină, iar oamenii au început să ni se alăture nouă. Lumea pe la balcoane aplauda, unii aruncau cu flori. Rândurile noastre s-au îngroșat foarte, foarte mult. La un moment dat m-am urcat pe umerii unui coleg și am zis că nu se vede spatele coloanei.

Am ajuns la județeana de partid, acolo primarul Calancea a început să amenințe lumea, a fost chiar lovit cu lancea de la un steag de către o femeie. Femeile au fost mai vehemente decât noi. Însemnele comuniste, am început să dăm foc la steagul cu secera și ciocanul. Pe fațada clădirii era un tablou imens al lui Ceaușescu. Când l-au desfăcut și a căzut jos, a fost o rumoare ca la fotbal. Toată lumea aplauda și a început lumea să îl calce în picioare, pur și simplu parcă am simțit că l-am dat jos pe Ceaușescu în momentele alea.

Un moment important în lupta poporului împotriva regimului comunist

Marius Boeriu, președinte Asociația ”15 Noiembrie 1987” Brașov: ”Au început și primele arestări în ziua respectivă. Lume multă, eu am zis că au fost 10.000 de oameni, alți 15.000. M-am dus la tata acasă să îi spun ce am făcut. Parcă și acum îl văd pe tata cum s-a albit când a auzit și mi-a spus că o să vezi tu mâine urmări.”

În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate în Braşov şi Bucureşti.

Marius Boeriu, președinte Asociația ”15 Noiembrie 1987” Brașov: Atunci am simțit ce înseamnă să te lovească un milițian. Mi-au găsit un birou, am dat o declarație de la patru până la 12 noaptea cu ce am făcut.  

Au trecut 36 de ani și încă îmi este foarte greu să povestesc prin ororile prin care am trecut și uită-te că deși au trecut atâția ani nimeni nu a fost tras la răspundere la ceea ce s-a întâmplat.”

Revolta de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, rămâne în memoria colectivă un moment important în lupta poporului împotriva regimului comunist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE