Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

167 de ani de la dezrobirea romilor. Perioada de sclavie populației rome, printre cele mai lungi din istorie

Au trecut 167 de la dezrobirea romilor, iar ONG-urile au comemorat evenimentul printr-o demonstrație artistică pe străzile Capitalei . Activistii cer Guvernului să aibă un plan coerent și concret când vine vorba de egalitate în societate. Cei 500 de ani de sclavie a romilor în Țara Românească au reprezentant una dintre cele mai lungi perioade de robie din istoria omenirii, iar efectele perioadei își spun cuvântul până în ziua de azi.

În lanțuri. Așa au mărșăluit prin Capitală reprezentanții comunităților rome.

Nicu Dumitru, Aresel: „Ne-am hotărât să fim activi și să cerem în mod activ guvernului, într-un mod inedit, să discute cu noi și să pună bazele unui nou contract social, unui termen, prin care să asigure comunităților rome că sunt la nivelul celorlalte comunități din România.”

Gabriela Badea, activistă: „Este vorba de o percepție socială negativă, roluri sociale devalorizate, discriminare care nu se rezumă la cazuri individuale de discriminare, ci este o discriminare structurală, instituțională.”

80% din populația romă înfruntă sărăcia

Aproximativ 80% dintre romii din Europa trăiesc în pragul sărăciei, conform unui raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale. Sociologii spun că la baza statutului social al romilor, stau de fapt sutele de ani de sclavie.

Gelu Duminică, sociolog: „Toate societățile care au avut o astfel de formă de servitute, mentalitățile față de foștii sclavi sunt similare cu cele pe care le avem în România față de romi. Și anume că nu sunt buni, nu sunt harnici, sunt nenorociți, sunt suboameni. Acum din punct de vedere legislativ, până la dezrobire nici măcar nu erau oameni, ci erau obiecte.”

Segregarea în școli, ilegală din 2006

În 2007, în România, segregarea în școli a devenit ilegală. În 2016, în una din două localități exista cel puțin o școală care discrimina elevii. Datele de acum ale Centrului pentru Advocacy si Drepturile Omului sunt îngrijorătoare.

Cerasela Bănică, CNCD: „Atunci se constatase segregare la nivel de clase 25%. Acum, după șase ani a ajuns la 66% deci este foarte răspândit. Acolo unde avem populație școlară de etnie romă, opinia mea este că cel puțin una din două școli are o formă de segregare.”

Bogdan Paraschiv, subsecretar Ministerul Familiei: „Prin legea separării copilului de familie prin care înființăm o bază de date unică, în care vom știi pentru fiecare localitate, vom centraliza la nivel național toate situațiile de risc pentru copii. Adică vom știi cu exactitate, fiecare copil, din fiecare comunitate ce probleme înfruntă.”

Cei 500 de ani de robie a romilor în Țara Românească au reprezentant o perioadă care a dus la moartea a milioane de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE