Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Naționala României de fotbal sărbătorește 100 de ani într-un moment dificil: ultima victorie, în noiembrie 2021

Echipa națională de fotbal a aniversat 100 de ani de existență. Mai exact, un secol de la primul meci de fotbal jucat de echipa României. Pentru a marca momentul, Federația Română de Fotbal a lansat un tricou, replică a celui purtat de tricolori în 1922.

Aniversarea echipei nu pică într-un moment glorios al Naționalei de fotbal. Echipa antrenată de Edward Iordănescu are două înfrângeri după primele două meciuri din Liga Națiunilor și are șanse minime să câștige grupa.

Ultima victorie a naționalei a fost în noiembrie 2021, cu Liechtenstein (2-0), în ultimul meci din grupa calificărilor pentru Campionatul Mondial din Qatar.

Debut cu victorie, prezent cenușiu

O sută de ani au trecut de la primul meci al echipei naționale de fotbal a României. Un Centenar al unei echipe care a adus românilor, de-a lungul anilor, o mulțime de bucurii dar și momente triste. Debutul a fost însă unul cu o victorie.

Pe 8 iunie 1922, România a jucat primul său meci din istorie împotriva Iugoslaviei, la Belgrad, cu ocazia căsătoriei Principesei Mărioara, fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei. Echipa României s-a impus atunci în deplasare, cu scorul de 2-1.

De-a lungul timpului, echipa națională a jucat meciuri în nu mai puțin de 18 orașe din țară. Iar în București, România a evoluat pe 10 stadioane.

Pe plan extern, echipa României a cam dispărut, nu a mai ajuns la un Campionat Mondial de nu mai puțin de 24 de ani, de la Coupe du Monde 1998. Iar ultima prezență la EURO a fost în 2016.

La ceas aniversar, naționala numără eșecurile

Pentru a marca momentul aniversar, Federația Română de Fotbal a lansat un tricou cu un model special, vintage, o replică a celui purtat de tricolori acum 100 de ani.

Lansarea tricoului vine într-un moment deloc fericit pentru echipa națională. Cu două înfrângeri consecutive, ambele în primele două meciuri oficiale din actualul sezon din Liga Națiunilor. Suporterii însă sunt încă alături de echipa națională și mulți dintre ei au ținut să fie prezenți la magazinul federației pentru a asista la lansarea tricoului.

Acesta are un model, vintage, o replica a celor purtate cu 100 de ani în urmă, una dintre caracteristicile readuse în actualitate fiind un șnur, care astăzi nu se mai regăsește în echipament. Și despre care tricolorii speră că le va aduce noroc, mai ales după ultimele înfrângeri.

Lucian Sânmărtean: Rezultatele pun presiune pe echipa națională

Lucian Sâmnărtean, fost jucător al echipei naționale a României, a vorbit pentru Euronews România despre ultimele rezultate înregistrate de România.

„Să ne gândim la rezultate, nu sunt cele mai fericite, ele pun presiune pe echipa națională, dacă e să ne raportăm la joc, cel puțin la al doilea meci, discursul selecționerului a avut impact și mi s-a părut mai bine fizic și mental. Rezultatele încă nu apar și presiunea pică pe jucatori și pe antrenori, reacțiile au fost cu huiduieli aspura jucătorilor și asta nu le face deloc bine”, a explicat Sânmărtean.

Fostul jucător al echipei naționale a precizat și că are încredere în Edward Iordănescu, pe care-l consideră „foarte calificat pentru a duce echipa mai departe”.

„Jocul nu a fost deosebit dar pe mine mă interesează rezultatele, nu jocul și se uită un joc mai nereușit când e un rezultat bun. De multe ori noi nu am avut cel mai spectaculos joc dar am avut rezultate”, a adăugat Lucian Sânmărtean.

Tricoul vintage cu modelul folosit de tricolori acum 100 de ani va fi prezentat oficial la meciul cu Finlanda din 11 iunie, de pe Stadionul Giulești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE