Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vitalie Cojocari

Vocile care contează

Vitalie Cojocari este în echipa Euronews România încă dinainte de începerea transmisiunilor în direct. A acoperit din teren mai multe subiecte de importanță internațională: războiul din Ucraina, funeraliile reginei Elisabeta a II-a și încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Vitalie Cojocari prezintă talk-show-ul ”Vocile care contează”, de luni până vineri, de la ora 21:00 până la ora 23:00.

”Jurnalismul de televiziune este chemarea profesională a vieții mele. Este meseria pe care am vrut mereu să o fac, îmi place ceea ce fac acum și sper să reușesc să mă bucur de această activitate încă mult timp.

Un an la Euronews România a reprezentat o schimbare extraordinară în cariera mea. S-au întâmplat câteva lucruri. Să încep prin a spune că am început să prezint jurnale de știri în direct la Euronews România.

Munca unui jurnalist într-un platou de știri este departe de ceea ce crede publicul că se întâmplă. Citirea de pe prompter este doar o parte din activitate. Cea mai interesantă parte este atunci când trebuie să prezint evenimente care au loc în timp real, să fac interviuri, să discut cu alți jurnaliști aflați pe teren despre o gamă largă de subiecte: politice, economice, sociale, evenimente în desfășurare. De aceea, când sunt în studio, trebuie să fiu extrem de concentrat, bine pregătit și, desigur, am nevoie de cei 20 de ani de experiență acumulați pe teren.

Jurnalismul în direct implică provocările unor subiecte în desfășurare, presupune și echilibrul pe care trebuie să-l arăți de fiecare dată când istoria se scrie sub ochii tăi.

Este și extrem de interesant. În această perioadă, am realizat interviuri cu miniștri, primari, oameni de știință, artiști, actori. Sunt persoane importante, interesante, care ne influențează și ne schimbă viața, așa că fiecare interviu a fost o oportunitate pentru mine, să fac jurnalismul de care sunt îndrăgostit.

Războiul din Ucraina m-a solicitat foarte mult în această perioadă. Am realizat interviuri în engleză, dar și în rusă. Unul dintre ele a fost cu Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui Zelenski.

Ultimul interviu făcut în platou a fost cu un etnic român, cetățean ucrainean, care luptă în Ucraina împotriva forțelor invadatoare rusești.

Dar am acoperit războiul din Ucraina și criza umanitară chiar pe teren. Acum un an am fost la granița dintre România și Ucraina. Am realizat o serie de reportaje, interviuri și transmisiuni în direct.

Alte evenimente de importanță globală cu care m-am ocupat în această perioadă au legătură cu Marea Britanie. Am acoperit cele două evenimente majore: funeraliile Reginei Elisabeta a II-a și încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ultimul eveniment a fost extrem de important și solicitant, deoarece interviurile și transmisiunile de la Londra au ajuns în întreaga rețea Euronews.

De asemenea, am prezentat un jurnal complet din centrul evenimentelor de la Londra. Aceasta a fost una dintre cele mai dificile, dar și cele mai plăcute activități jurnalistice pe care le-am avut până acum.

Dar brandul Euronews a fost de mare ajutor oriunde am mers în afara României, deoarece este extrem de cunoscut la nivel internațional, deschide oportunități și multe uși.

Cariera jurnalistului Vitalie Cojocari

Vitalie Cojocari are o experiență în jurnalism de 20 de ani. Și-a început cariera la Chișinău, în Republica Moldova. A muncit în agenție de presă, ziar, radio, dar și-a dorit să facă și televiziune. Așa că s-a specializat în acest tip de jurnalism încă din facultate.

Este licențiat în Jurnalism și Științe ale Comunicării. După ce și-a terminat studiile universitare la Chișinău, în 2006, a început un master în producția multimedia audio-video la Universitatea din București. Și-a scris disertația de masterat despre blogurile românești din acea perioadă. Atunci a început să scrie un blog, dar apoi a devenit activ pe rețelele sociale, unde a adunat o comunitate de peste 70 de mii de oameni interesați de subiectele de actualitate despre care scrie zilnic.

În paralel cu studiile de masterat și-a continuat cariera în televiziune. În 2012 a fost unul dintre câștigătorii concursului Reporter European pentru o serie de reportaje despre infrastructura României.

Vitalie este implicat în cursuri de instruire a jurnaliștilor din România și din Republica Moldova, dar și în cursuri de comunicare pentru cei care vor să-și îmbunătățească nivelul profesional.

Este căsătorit și are un copil.