Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, revoltat după descoperirea a sute de cadavre în apropiere de Izium. ”Rusia trebuie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri militarii ruși că sunt niște ”torționari” după ce sute de cadavre au fost descoperite într-o pădure din apropiere de Izium, o localitate recent recucerită de ucraineni. De asemenea, liderul de la Kiev a afirmat că au fost descoperite și ”săli de tortură”.

”Astăzi, lumea trebuie să vadă ce lasă în urmă Armata rusă. Peste 400 de morminte se află într-o pădure din apropiere de Izium. Deocamdată, nu știm cu exactitate câte cadavre sunt. Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de mulți morți.

Acest lucru trebuie recunoscut legal. Întreaga lume trebuie să acționeze. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”, a precizat Volodimir Zelenski, într-un mesaj publicat pe Facebook.

”Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman', a mai spus Zelenski pe Telegram, promiţând o 'răzbunarea teribil de justă'.

Potrivit Agerpres, președintele ucrainean a făcut referire la ”peste 400 de corpuri” descoperite într-o groapă comună din apropiere de Izium, ”cu urme de tortură, copii, persoane care au murit din cauza loviturilor cu rachete, combatanţi ai forţelor armate ucrainene”.

Anchetatori ucraineni au început vineri exhumarea corpurilor în această pădure de lângă Izium, unde 443 morminte au fost descoperite, inclusiv o groapă comună cu corpurile a 17 soldaţi ucraineni.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a indicat imediat că doreşte să trimită o echipă la Izium pentru ”stabilirea circumstanţelor morţii acestor persoane”.

La rândul său, șeful Poliţiei ucrainene, Igor Klimenko, a anunţat descoperirea a zece 'săli de tortură' în localităţile recucerite de la ruşi în regiunea Harkov (nord-est) - şase la Izium şi două în oraşul Balaklia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE