Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zbor inedit. Două avioane militare turcești, blocate 300 de zile la Kiev, au survolat România

Două avioane militare turcești de transport care au rămas blocate în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu 10 luni, s-au întors marți în siguranță în Turcia, a anunțat Ministerul Apărării de la Ankara. O captură de pe site-ul flightradar24.com arată că aeronavele au survolat România, în drumul lor către către casă.

Cele două avioane militare de transport Airbus A400M ale Forțelor Aeriene turcești zburaseră spre aeroportul Kiev-Boryspil la scurt timp după miezul nopții, pe 24 februarie, chiar în momentul în care Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. Ministerul Apărării a precizat că avioanele au ajuns la Kiev pentru a livra provizii umanitare și a evacua cetățeni turci, dar au rămas blocate pe aeroportul din Kiev când spațiul aerian ucrainean a fost închis din cauza izbucnirii ostilităților.

Cele două aeronave au părăsit Ucraina marți după-amiază și au ajuns pe aeroportul din orașul Kayseri, din centrul Turciei, în cursul serii, se arată într-o declarație a Ministerului Apărării, citată de Reuters.

Mesaj pentru Vladimir Putin

Jurnalistul german Julian Roepcke, de la Bild, este cel care a postat pe Twitter captura de pe flightradar24.com. El a avut și un mesaj pentru președintele rus: „Ne primim și noi avioanele înapoi sau a fost o ofertă exclusivă pentru președintele Erdogan, domnule Putin?”.

Ankara a discutat cu oficialii ruși și ucraineni despre returnarea în siguranță a aeronavelor, dar nu a primit asigurări în acest sens timp de mai multe luni, reamintește hurriyetdailynews.com.

Turciei și-a asumat rolul de mediator între Rusia și Ucraina înainte și după izbucnirea războiului din 24 februarie și a convocat miniștrii de externe și negociatorii de rang înalt ai celor două părți în Antalya și, respectiv, Istanbul, adaugă sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE