Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volanul pe dreapta: motiv de neînțelegere între Guvern și Parlament

Un grup de parlamentari PNL vrea interzicerea circulației pe drumurile publice a mașinilor cu volanul pe dreapta. Inițiativă legislativă a fost adoptată de Seanat în martie, dar a fost trasă pe marginea drumului la Camera Deputaților.

Guvernul, susținut, de PNL și PSD, se opune acestei inițiative legislative. Argumentele Guvernului sunt că interzicerea circulației nu înseamnă și interzicerea înmatriculării și a importului. Pe de altă parte, interzicerea înamtricularii și a cumpărării acestor mașini este în contradicție cu politica europeană și cu Directivele UE.

Cazuri similare în Lituania și Polonia. Curtea de Justiție a Uniunii Europene, împotriva acestor măsuri

Într-un caz similar, în Lituania, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a spus că interzicerea volanului pe dreapta sau mutarea lui pe stangă nu asigură, de la sine, siguranța pe drumurile publice. Curtea spune că există și alte masuri, mai puțin restrictive, care nu încalcă libertatea de circulație, care pot fi luate pentru siguranță traficului cum ar fi o vizibilitate mai buna pentru șofer.

Într-un alt caz similar adus în fața Curții Europene care a vizat Polonia, de această data, s-a urmărit interzicerea înmatriculării acestui tip de vehicule, Curtea a spus că Polonia își încalcă în acest fel obligațiile europene.

Pentru aceste motive, care ar duce la o procedură de infrigment, Guvernul României se opune proiectului de interzicere a circulației mașinilor cu volan pe dreapta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE