Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vlogger ucrainean, despre primele zile de război: „Cel mai dur e să vezi cum oamenii sunt scoși de sub ruine”

Vlogger-ul ucrainean Orest Zub a descris, în direct la Euronews, primele zile de război din Ucraina, aflat în unul dintre orașele cele mai tranzitate de ucrainenii care fugeau din calea armelor rusești spre vestul Europei, „hub-ul logistic” Liov, care se află la doar 40 de kilometri de granița cu Polonia.

„Liov-ul era bine pregătit (încă dinaintea invaziei Ruse în Ucraina, n.red). Ne pregătisem deja cu luni, săptămâni înainte. Consiliul Municipal a făcut o treabă foarte bună. Transportul public a funcționat, apa, electricitatea, curentul, internetul, magazinele, toate funcționau”, povestește Zub, care a participat, anterior, și în alte teatre de război. 

Potrivit acestuia, problema a fost că oamenii începeau să retragă bani de la bancomate, iar tot ce era de „urgență” de la farmacie s-a vândut imediat.

„În primele zile, au fost aglomerații incredibile în trafic, oamenii își sunau alte contacte. După prima săptămână, toți refugiații din Est au început să vină, iar în prezent sunt aproape de 200.000 de oameni, din alte părți. S-au organizat adăposturi pentru oamenii care au venit, stația de tren a devenit principalul hub logistic”, detaliază acesta.

„Clădirile pot fi reconstruite, dar cel mai dur e să vezi cum oamenii sunt scoși (de sub ruine, n.red.), să vezi gropile comune, să vezi cum rudele plâng, mirosul…”, aprofundează vloggerul Orest Zub.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE