Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vâltorile de la Lisa, o minune a istoriei. Angelica Lungociu a fost declarată tezaur uman viu

În anul 2000, vâltorile de la Lisa, județul Brașov, au fost integrate în circuitul turistic, împreună cu Muzeul de Etnografie din Braşov. Acum, întreg meşteşugul este prezentat turiștilor de Angelica Lungociu, declarată în 2022 tezaur uman viu. În vârstă de 58 de ani, ea lucrează lâna alături de mama sa pe tot parcursul anului. Procesul este îndelungat și anevoios, dar rezultatele muncii lor sunt inestimabile.

În Țara Făgărașului, la Lisa, există singura vâltoare din România ale cărei instalații funcționează în totalitate pentru a putea prelucra lâna, de la materie primă la produs finit. Totul după procedee transmise încă de pe vremea dacilor.

Ca tezaur uman viu, Angelica Lungociu duce pe umeri responsabilitatea de a arăta și altora meșteșugul prelucrării lânii, iar familia ei va duce mai departe tradiția.

Angelica Lungociu – proprietara vâltorilor de la Lisa: A fost o mare surpriză pentru mine. Mă gândeam că poate mama mea ar merita mai mult această distincție pentru că a fost implicată mai mult decât mine în această activitate. Eu am preluat-o mai mult în regim de muzeu, de turism, în timpul meu, nu că nu aș fi lucrat și eu împreună cu părinții, sunt crescută aici cu toate și cunosc și am ajutat la activitatea aceasta, dar așa... echipa care a evaluat dosarul a spus că eu vin pe linia genealogică.

Într-o cameră alăturată, încălzită și primitoare, am găsit-o pe mama Angelicăi Lungociu lucrând la un covoraș cu motive tradiționale. La vârsta de 82 de ani, Maria Greavu continuă să muncească la prelucrarea lânii, dar mai ales la războiul de țesut.

Maria Greavu: Războiul ăsta e în patru ițe. Acestea sunt ițele, asta e o suveică, aici jos sunt pedalele, când calc pe ele se formează cărarea asta prin care trec cu suveica. Aici am un model care nu se observă foarte bine. Trebuie să știu cum calc pe pedalele de jos că dacă nu le amestec, nu mai iese modelul așa. Fac un covoraș de un metru și șaizeci, le fac văgi și, după ce e gata materialul, îl luăm și îl băgăm în vâltoare și îl lăsăm să stea în apă și lâna când merge la apă ea se umflă și se face moale și sunt foarte frumoase.

Nu mulți știu de vâltorile de la Lisa, dar turiștii care vizitează locul rămân impresionați de procesul de prelucrare a lânii, iar la final, nu ezită să plece acasă cu un mic suvenir.

Turiști: Parcă ne-am întors un pic în timpuri și ne-am amintit și de bunici, care tot cu asta se ocupau la vremurile respective.

Turiști: E foarte interesant modul și mijloacele folosite, așa o încrengătură inginerească ce presupune tot felul de mașinării grele, să producă un fir atât de subțire, de fin și nu am mai văzut. Am mai fost în diferite locuri din țară, am mai văzut vâltori, dar până acum, aproape de casă, nu știam că există o asemenea locație.

Angelica Lungociu este a șaptea persoană din județul Brașov, care a devenit tezaur uman viu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE