Sâmbătă, 26 iulie 2025, a fost declarată cea mai călduroasă zi din această vară în România. Dimineața de duminică, 27 iulie, a adus recorduri ale temperaturilor minime la 50 de stații meteorologice, a explicat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.
„Ziua de ieri, 26 iulie, cea mai caldă zi din această vară de până în prezent, confirmată și de recordurile temperaturilor maxime zilnice la 114 stații meteorologice. La Calafat 43,4 grade. La 33 stații meteo temperaturile maxime au atins și chiar au depășit 40 grade. La cele trei stații din Capitală am înregistrat recorduri ale unei zile de 26 iulie: între 40 până la 41,5 grade la București-Filaret”, a precizat aceasta.
Și nopțile devin sufocante: dimineața de 27 iulie, un alt record
Canicula extremă nu s-a oprit odată cu lăsarea serii. Duminică dimineață, 27 iulie, România a înregistrat un nou val de recorduri ale temperaturilor minime.
„În această dimineață (duminică, n.r.) am continuat seria recordurilor, pentru că la 50 de stații meteorologice minimele au fost cele mai ridicate pentru o dimineață de 27 iulie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră”, a precizat Mateescu.
Aceste valori indică un fenomen periculos numit noapte tropicală, în care temperaturile nu mai scad sub 20-22°C, afectând sănătatea populației și mediul înconjurător.
Sud-estul țării rămâne sub caniculă, dar vin și furtunile
Potrivit acesteia, luni, partea de sud-est a țării va rămâne sub un val de căldură intens și persistent, în timp ce în restul teritoriului temperaturile pot scădea până la 25 - 26 grade în vestul și nord-vestul țării.
Elena Mateescu a mai arătat că următoarele zile vor fi caracterizate de instabilitate atmosferică, iar până la finalul lunii vor fi perioade cu ploi torențiale, intensificări ale vântului și cantități importante de precipitații. Directoarea generală a ANM spune că vremea se va apropia de normalul termic al datei din calendar, respectiv cel mult 21 - 34 grade.