Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a trimis forțe speciale în Siria, unde au lovit pozițiile ruse

Armata ucraineană a trimis forțe speciale în Siria, pentru a-i alunga pe mercenarii ruși, conform publicației Kyiv Post, care postat și imagini cu niște lovituri date de ucraineni împotriva pozițiilor rușilor.

Imaginile ar fi fost obținute de la surse din cadrul Direcției Generale de Informații din Ucraina și datează din martie 2024. Militarii ucraineni luptă alături de forțele speciale din Siria, care sunt împotriva regimului Bashar al-Assad, cel susținut de Rusia.

Ucraina a trimis forțe speciale în Siria, unde au lovit pozițiile ruse

În clipurile video se observă atacuri ale ucrainenilor împotriva unor convoaie rusești cu echipamente, patrule sau diverse fortărețe. Sursa citată menționează că ucrainenii au folosit grenade propulsate, rachete, mortiere 'Tarab' și unele dispozitive explozive improvizate controlate prin radio.

Din 2015, la cererea președintelui Bashar al-Assad, Rusia s-a implicat și a oferit asistență militară. Al-Assad luptă pentru a-și păstra regimul împotriva rebelilor din Siria și a Statului Islamic. Acest ajutor al rușilor a ucis în jur de 7.700 de civili, începând cu aprilie 2018, în special din cauza bombardamentelor aeriene. Pe lângă victimele civile, au mai existat 4.749 de luptători din opoziție și 4.893 de membri ai ISIS, conform Observatorului pentru Drepturile Omului.

Publicația Business Insider îl citează pe profesorul Alexander Libman, specialist în politică rusă la o universitate din Berlin, care spune că această mutare a ucrainenilor este "profund surprinzătoare", având în vedere că Ucraina are probleme de personal "la ea acasă", în războiul cu Rusia.

"Să trimiți orice fel fe trupe în afara țării este, într-adevă, destul de ciudat", a spus Alexander Libman.

Ucrainenii au intervenit și în Sudan, acolo unde au interogat mercenari Wagner.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE