Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii ruși intră greu în Finlanda. Vor fi primite de zece ori mai puține cereri de viză

Finlanda a introdus noi reguli pentru a face mai dificilă obținerea unei vize turistice de către cetăţenii ruşi. Astfel, autorităţile finlandeze permit doar circa 100 de programări pe zi pentru ruşii care solicită viză turistică, faţă de 1.000 pe zi, până acum.

Totuși, anunță guvernul finlandez, 400 de programări vor fi rezervate zilnic pentru ruşii care cer viză de intrare în Finlanda din alte motive, o referire la jurnaliştii, disidenţii și activiştii care vor să părăsească Rusia. Decizia Finlandei vine după ce miniștrii de externe ai UE au înăsprit regulile de călătorie pentru ruși. Moscova a criticat decizia.

Decizia Uniunii Europene de a suspenda acordul cu Rusia privind facilitarea vizelor este una „ridicolă”, care îi va afecta nu doar pe ruși, dar și pe cetățenii țărilor europene. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  

„Este rău pentru ruși, fiindcă va dura mai mult timp și va fi mai complicat să obțină vizele”, a spus Peskov, care nu a spus dacă Rusia va lua măsuri de răspuns, dar a subliniat că „Moscova merge pe acea cale care corespunde cel mai bine intereselor sale”. Pe de altă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că Rusia nu intenționează să se autoizoleze.

„Nu ne vom autoizola. Consider că răspunsul nostru pentru aceste ziduri Schengen, pe care încearcă să le ridice acolo, este că nu trebuie să ne închidem și că nu trebuie să răspundem cu reciprocitate”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE