Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia, un an de la cutremurul devastator. În prezent, 430.000 de persoane locuiesc încă în case-container

În câteva zile se împlinește un an de la cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia. Oamenii care locuiesc în regiunile afectate încă se străduiesc să-și refacă viața. Peste 400 de mii dintre ei locuiesc, în continuare, în case-container, deoarece apartamentele promise de guvern nu sunt gata nici acum.

La un an de la cutremurul care a distrus sute de mii de case în sudul Turciei, Fatma locuiește într-un cort cu soțul și cei doi copii. Ea se teme să se întoarcă în casa din care a fugit, chiar dacă aceasta nu s-a dărâmat în urma seismului.

Fatma Kirici, supraviețuitoare a cutremurului: Mi-am pierdut fiica în cutremur. Mi-am pierdut fiica, care avea 20 de ani. Era căsătorită de 45 de zile. De când mi-am pierdut fiica, nu ne mai putem întoarce acasă. Bine, casa noastră este ușor avariată, dar ne este frică.

Drumurile care duc spre Antakya sunt mărginite de rânduri de case-container - doar unul dintre numeroasele așa-numite orașe-container. Potrivit Crucii Roșii, acestea adăpostesc aproximativ 430.000 de persoane din 11 provincii grav afectate.

Orhan Ozturk, supraviețuitor al cutremurului: Nu sunt foarte optimist. Nu am speranțe pentru că nu este ceva din care să îți revii rapid. Poate că nu ați văzut întreaga Antakya, dar dezastrul este imens.

1 din 4 oameni din regiunea afectată trăiesc din mila altor persoane

Tot Crucea Roșie subliniază că una din patru persoane care locuiește în regiunea afectată nu are un loc de muncă și trăiește din mila oamenilor. Un efort masiv de reconstrucție este în curs de desfășurare în zonele devastate de cutremur, care a făcut peste 50.000 de victime în Turcia și cel puțin 6.000 în Siria. Guvernul a promis să construiască peste 300.000 de locuințe pentru familiile strămutate.

Osman Alan, expert guvernamental în inginerie civilă: În calitate de Administrație pentru Dezvoltarea Locuințelor din Turcia, locațiile sunt selectate cu mare atenție și grijă. Ceea ce face ca munca noastră să fie specială sunt evaluările geologice și rapoartele de studiu ale terenurilor pe care le-am ales.

Oficialii guvernamentali spun că noile case sunt proiectate pentru a rezista la cutremure puternice.

Osman Alan, expert guvernamental în inginerie civilă: Până la sfârșitul lunii februarie intenționăm să livrăm 6.416 locuințe. Iar livrările vor continua în același ritm și după aceea.

Cu toate acestea, experții internaționali au avertizat că, în graba de a reconstrui, guvernul ar putea repeta greșelile din trecut și ar putea lăsa oamenii vulnerabili în fața următorului dezastru natural major.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE