Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traseu de ciclism, arat înainte de concurs. Romsilva ar fi arat potecile pe care se desfășoară ”Prima evadare 2023”

Traseul celui mai mare concurs internațional de ciclism cross country din estul Europei, desfășurat lângă București, a fost arat cu plugul cu câteva zile înainte de startul competiției.

Activistul de mediu Alex Găvan a acuzat Romsilva Ilfov că a băgat plugul pe potecile din pădurile de lângă București și a sabotat, astfel, cu bună știință organizarea competiției Prima Evadare. Traseul este distrus pe o porțiune de 2 kilometri.

Conform activistului de mediu, astfel de incidente au mai avut loc și în trecut. Concursul internațional Prima Evadare, la care participă anual mii de ciclișți, este programat să aibă loc în 21 mai, prin pădurile și drumurile de țară dintre București și Snagov.

”Vedem foarte clar că aceste poteci sunt foarte înguste, au 1 metru, Copacii își atinng coroana. Acele poteci nu au niciun fel de protecție. Rămâne o natura distrusă.

Nu mai discutăm despre felul în care a plouat în ultima vreme. A plouat mult. E ciudat că aceste arături se întâmplă acum înainte de concurs.

S-au făcut enorm de multe pentru acest concurs să putem desfășura totul bifând toate autorizațiile, dar ele nu se respectă”, a declarat acesta.

Cum se desfășoară concursul ”Prima Evadare”

Prima Evadare este cel mai mare concurs de mountain-bike și cel mai popular din România și Europa de est. Este un concurs prietenos de ciclism cross country care își propune să deschidă sezonul maratoanelor MTB într-o versiune ușoară, fără diferențe de nivel.

Concursul se desfășoară între București și Snagov prin păduri și drumuri de țară pe o distanță de 55 de km.Concursul a atins un maxim de 3000 de participanți între 5 si 73 de ani din 29 de țări.

Deci noroiul face parte din distracția si dificultatea Prima Evadare și chiar puteți să-l găsiți pe traseu în anii mai ploioși.

Maratonul este accesibil aproape pentru oricine, dar se recomandă antrenament înainte – cel puțin 3 ieșiri mai lungi pe teren accidentat (drumuri forestiere, poteci…). De asemenea, se recomandă o mai mare grijă în hidratare, alimentație și echiparea minimă pentru orice ciclist

Traseul este marcat pe toată distanța, are 3 zone de alimentare, 12 puncte de control, o zonă de start și alta de finish, este asistat de poliție și salvare, patrulat de oficialii competiției, echipe de fotografi și cameramani.

Traseul este curăţat şi remarcat tot timpul anului ca să poată fi folosit pentru antrenament şi excursii.

Nu în ultimul rând evenimentul are şi o componentă ecologică. Împreună cu primăriile şi voluntarii se curată pe cât posibil deşeurile din pădurile parcurse.

Organizatorii fac, în același timp, demersuri pentru protejarea pădurilor, lacurilor, monumentelor sau altor elemente naturale sau turistice de pe traseu.

Pe traseul Prima Evadare puteti gasi mai multe monumente istorice pe langa cele naturale: Mausoleul Mauriciu Blank, Fortificatia – Bateria 3-4 din centura de fortificații a Bucurestiului, Palatul Ghica, ramășițele Codrilor și apelor Vlăsiei, etc.

Concursul este organizat de Clubul NoMad Multisport, iar ediția de anul acesta va avea loc pe 21 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE