Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul celor mai scumpe orașe din lume în 2023. Zurich și Singapore, la egalitate pe primul loc

Publicat de: Euronews

Zurich și Singapore sunt cele mai scumpe orașe din lume, potrivit clasamentului întocmit de săptămânalul The Economist, relatează Agerpres. Săptămânalul britanic estimează că preţurile au crescut în medie cu 7,4% pe parcursul anului în cele 173 de oraşe studiate, o uşoară încetinire faţă de inflaţia record de 8,1% înregistrată în 2022.

"Criza costului vieţii este departe de a se fi încheiat, iar nivelul preţurilor rămâne cu mult peste tendinţele istorice", notează Upasana Dutt, care a coordonat acest studiu care a luat în calcul preţul a 200 de produse şi servicii.

"Ne aşteptăm ca inflaţia să continue să scadă în 2024", a adăugat ea.

Patru orașe din Europa, în top 10 cele mai scumpe orașe

Zurich detronează New York-ul, care a fost în fruntea clasamentului anul trecut alături de Singapore.

În topul celor mai scumpe orașe din lume se regăsesc patru orașe din Europa. Motivul: inflația care continuă să fie ridicată în cazul alimentelor şi a îmbrăcăminţii, precum şi a aprecierii euro faţă de dolar.

Geneva se află pe locul al treilea (la egalitate cu New York-ul), Parisul ocupă locul şapte înaintea capitalei daneze Copenhaga, care se află pe locul opt, la egalitate cu Tel Aviv, care era în fruntea clasamentului în 2021.

Pe de altă parte, oraşele americane au căzut în clasament: Los Angeles (locul al şaselea) şi San Francisco (locul zece).

Cea mai mare scădere în clasament priveşte oraşele Moscova (locul 142) şi Sankt Petersburg (locul 147), din cauza slăbirii rublei, rezultat al sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Cel mai ieftin oraş din lume este Damasc, precedat de Teheran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE