SPECIAL: Un an de Euronews în România. Poveștile care ne inspiră

Tensiuni la Satu Mare între PNL și UDMR. Ionuț Stroe: „Această situație nu influențează funcționarea coaliției în plan național”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Sunt tensiuni în Coaliția de guvernare după ce organizația locală PNL Satu Mare a anunțat că renunță la alianța din județ cu UDMR și acuză partidul de totalitarism. Anunțul a fost făcut de președintele filialei, Adrian Cozma, într-o conferință de presă. În replică UDMR i-a acuzat pe partenerii de coaliţie de la PNL că susţin „o politică a dezbinării şi distrugerii”. Conducerea centrală a PNL spune că nu a fost consultată de liderul de filială înainte de a lua această decizie.

Liberalii spun că renunță la posturile de vicepreședinți și viceprimari la nivelui județului și al municiupiului, iar cauza principală ar fi practicile din ultima vreme ale UDMR.

Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a spus că: „Filiala județeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor din funcțiile de conducere din CJ Satu Mare și Primăria Satu Mare. Am luat aceasta hotărâre din mai multe considerente dar sigur că principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR și lipsa unui parteneriat onest”.

În replică, președintele Consiliului Județean Satu Mare, UDMR- istul Pataki Csaba a reacționat pe pagina sa de Facebook cu acuzații la adresa colegilor de coaliție din PNL. „Din păcate, în ultima vreme, PNL Satu Mare a susținut o politică a dezbinării și distrugerii, a blocării proiectelor de dezvoltare. Munca primarilor PNL din județ, proiectele acestora, sunt puse în pericol și subordonate interesului și obiectivelor personale ale unei singure persoane”, a scris Pataki Csaba. Conducerea UDMR a Consiliului Județean a convocat o ședință extraordinară pentru excluderea celor doi vicepreședinți liberali.

Un conflict local

Analistul politic Bogdan Lefter a fost invitat în platoul Euronews România, unde a vorbit despre recentele tensiuni de la Satu Mare.

Bogdan Lefter: „Este un conflict local, un conflict de filială. La Constanța aflăm că se ciocnesc PNL cu PSD, pe tema portului Constanța. În orice coaliție cu mai mulți parteneri există concurență pe posturile pe care Guvernul le controlează. La Satu Mare această concurență nu are coloratură economică sau financiară. În aceste lupte pentru obținere de funcții, dacă ar fi competență, atunci s-ar organiza concursuri deschise, așa ar fi bine.

Dar de data aceasta la Satu Mare este vorba despre coloratura etnică. Satu Mare este unul dintre județele unde există o minoritate etnică maghiară. UDMR, reprezentantul politic al minorității maghiare de acolo s-a aliat întotdeauna cu diverși parteneri, nemulțumindu-i pe ceilalți, obținând de multe ori funcții în administrație. Sunt zone unde situația e mai tensionată, istoriile locale le știu ei mai bine. De la distanță, ar fi mult mai sănătos să vedem un lider local liberal care ar spune el că liberalii și etnici români cred că ar fi bine ca angajații din administrație să știe și limba maghiară pentru a putea comunica nuanțat cu toți cetățenii. Deci acesta este contextul”.

Consecințe pentru funcționarea coaliției de guvernare

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a spus că acest conflict local nu va afecta modul în care funcționează coaliția PNL – PSD – UDMR  la nivel național.

Ionuț Stroe: „Alianțele în plan local și mai ales majoritățile constituite în Consiliile Locale și Județene nu sunt o urmare a unor impuneri sau a unor forme de asociere a partidelor la nivel național. Politica de alianțe în plan local nu este stabilită la nivelul central al partidelor. De asta, astăzi ni s-a cerut a răspunde la această întrebare, dacă structura centrală a fost sau nu informată, le-am spus că nu. Ei au deplina libertate să stabilească majoritățile”.

Acesta a mai precizat că nu ar putea exista consecințe la București în urma scandalului de la Satu Mare.

Ionuț Stroe: „Cu siguranță nu ar putea să existe consecințe. Această situație de la Satu Mare nu influențează în niciun fel funcționarea coaliției în plan național”.

Întrebat dacă a cerut lămuriri până în acest moment de la liderul local al PNL, Ionuț Stroe a spus că: „Nu, a fost o zi foarte aglomerată, o ședință a coaliției. Probabil că în viitoarele întâlniri politice, domnul președinte ne va informa cu situația de acolo, de la Satu Mare”.

Distribuie

Taguri