Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în Guvernul Marii Britanii. Încă un ministru este acuzat de hărțuire

Ministrul britanic al Justiției, Dominic Raab, și-ar fi hărțuit funcționari ai instituției pe care o conduce, fiind descris c-ar fi „un tiran”. Acuzațiile lansate la adresa demnitarului au ridicat semne de întrebare cu privire la alegerile făcute de premierul Rishi Sunak, având în vedere că un alt ministru a demisionat din motive asemănătoare în cursul acestei săptămâni.

Premierul Rishi Sunak și Guvernul său conservator și-au preluat atribuțiile în urmă cu mai puțin de trei săptămâni. În acest timp, doi miniştri au făcut deja obiectul unor acuzaţii de hărţuire, arată agenția AFP, citată de Agerpres.

Ultimul în cauză este Dominic Raab, ministrul Justiției și adjunct al premierului. Publicaţia The Guardian a scris vineri că unor funcţionari ai Ministerului li s-a oferit o „portiţă de ieşire” întrucât unii dintre ei se temeau să lucreze din nou cu Raab, care fusese ministru al justiţiei şi în Executivul condus de Boris Johnson în perioada septembrie 2021 - septembrie 2022.

Cotidianul britanic mai notează că personalul Ministerului Justiției a vorbit despre o „cultură a fricii” în cadrul serviciului condus de un bărbat "nepoliticos" şi "agresiv". "Nu era doar neprofesionist, era un tiran".

De asemenea, numirea lui Raab în postul pe care-l părăsise în Cabinetul condus de Liz Truss a devenit o sursă de neliniște pentru mai mulți funcționari, motiv pentru care unii dintre aceștia intenționează să demisioneze.

Dominic Raab, acuzat c-ar fi aruncat cu roșii în timpul unei ședințe

De asemenea, tabloidul britanic The Sun a scris că Dominic Raab ar fi aruncat cu roşii într-un acces de mânie în timpul unei reuniuni. Purtătorul său de cuvânt a calificat informația drept un „nonsens”, precizând că „Dominic lucrează dur şi aşteaptă mult de la echipa sa şi de la el însuşi".

Acuzațiile au generat semne de întrebare privind modul în care premierul Rishi Sunak își alege echipa. De cealaltă parte, opoziția laburistă i-a cerut explicații noului șef al Cabinetului de la Londra.

Şefa adjunctă a laburiştilor Angela Rayner a cerut o anchetă "în mod urgent şi independent".

Totodată, Gavin Williamson, un ministru britanic fără portofoliu, și-a anunțat marți seara demisia în urma unor acuzații de hărțuire.

El l-ar fi insultat pe fostul responsabil cu disciplina deputaţilor conservatori, plângându-se că nu a fost invitat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Alţii susţin că el ar fi spus unui funcţionar "să-şi taie gâtul" şi "să se arunce pe fereastră".

Serviciile premierului, partidul conservator şi comisia responsabilă de hărţuire în parlament au deschis anchete vizându-l pe acest ministru controversat, destituit deja din două guverne, sub Theresa May, iar apoi sub Boris Johnson.

Rishi Sunak a denunţat "presupusul comportament inacceptabil", dar a asigurat că nu era la curent cu astfel de "preocupări specifice" în momentul în care îl numise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE